Nieuwjaarsforum

Open Forum

Jammer, deze activiteit is volzet. Wil je graag op de wachtlijst worden gezet? Geef je gegevens door aan Natascha en zij laat je via mail iets weten zodra er een plaatsje vrij komt. Fingers crossed!

  • natascha@prebes.be
  • 011/28 83 47
Tijdstip Programma Spreker(s)
12.00u Wandelbuffet, netwerking & randactiviteiten
14.00u Nieuwjaarswensen
14.30u Actuele uitdagingen voor de preventieadviseur - Jan Van Peteghem
15.30u Pauze
16.00u Trendverschuivingen en toekomstverwachtingen - Herman Konings
17.00u Nieuwjaarsreceptie
19.00u Einde

In den beginne was er de ‘Veiligheidschef’ of het Diensthoofd Veiligheid, Gezondheid en Verfraaiing. In 1975 werd het ‘Voorkomingsbeleid’ in het leven geroepen en vanaf 1996 werd ‘Welzijn’ in zijn ruime betekenis het domein van de preventieadviseur. Staan we binnenkort voor een nieuw historisch keerpunt in de wereld van veiligheid en gezondheid?

Ook het welzijn op het werk koestert zijn mythes

Prof. Jan Van Peteghem heeft net een nieuw boek uit onder de titel ‘Actuele uitdagingen voor de veiligheid en de gezondheid op het werk’. Hierin neemt hij een aantal van de uitgangspunten inzake de aanpak van veiligheid en gezondheid op het werk op de korrel. Hij durft te stellen dat we misschien wel de term ‘basisprincipes’ dienen te vervangen door de term ‘mythes’. Als spreker met een grote terreinkennis licht hij enkele van deze mythes toe:

  • Het (on)nut van de vele administratieve verplichtingen.
  • Het (on)nut van de algemene risicoanalyse.
  • Het (on)nut van het routinematige gezondheidstoezicht.
  • Het (on)nut van de preventiehiërarchie.

De meesten onder jullie fronsen waarschijnlijk de wenkbrauwen na het lezen van vorige alinea, of niet soms? We hebben Prof. Van Peteghem dan ook gevraagd een profiel te schetsen van de moderne preventieadviseur in het begin van de 21ste eeuw onder de noemer: Zij die het moeten doen …

E-learning, apps, digitale platformen, cobots, artificiële intelligentie …

Hebben de alom gekende Toolbox meeting, de papieren Veiligheidsinstructiekaart, de manuele Checklist en de verplichte Rondgang op de werkplaats hun beste tijd gehad en volgen we straks als preventieadviseur alles wat goed en fout loopt van achter ons beeldscherm?

Trendwatcher en -analist Herman Konings mag gerust een autoriteit genoemd worden als het gaat over trendverschuivingen en toekomstverwachtingen. De digitalisering hoeft volgens hem helemaal geen bedreiging te vormen voor het fysieke.

Technologie wordt steeds meer laagdrempelig en we kunnen met zijn allen maar beter een heel open houding aannemen ten opzichte van de alsmaar slimmer wordende technologische ontwikkelingen.

Digitalisering lijkt vaak een kloof te slaan tussen de jongere generaties die opgegroeid zijn met deze technologie en de groeiende groep vijftigplussers. Niets is minder waar wat tot uiting komt in het steeds meer effectief naar elkaar toegroeien van verschillende generaties in de leeftijdsloze samenleving.

Herman is een onvervalste verhalenverteller die zijn toeschouwers in een meeslepend parcours weet te begeesteren voor de wondere wereld van passies en interesses, van trends en toekomstverwachtingen, van wat is en wat zal zijn.

Programma

12.00 Wandelbuffet, netwerking en randactiviteiten
14.00 Nieuwjaarswensen door Bart D'Hondt, provinciaal voorzitter Prebes West-Vlaanderen
14.30 Actuele uitdagingen voor de preventieadviseur door prof. Jan Van Peteghem
15.30 Pauze
16.00 Trendverschuivingen en toekomstverwachtingen door Herman Konings
17.00 Nieuwjaarsreceptie
19.00 Einde

Sprekers

Prof. Ir. Jan Van Peteghem, Departement Chemische Ingenieurstechnieken KU Leuven 

Mijn beste jeugdherinnering: Geen, ik ben pas beginnen leven toen ik naar Leuven trok om daar te gaan studeren. Die periode koester ik nog steeds, maar dat kan je bezwaarlijk jeugdherinneringen noemen ... 

Mijn ontspanning vind ik in het schrijven van teksten. Dat komt vele mensen ongeloof-waardig over en heeft allicht te maken met een of ander onverwerkt jeugdtrauma.

Mijn energie haal ik uit de wetenschap dat ik altijd kan terugvallen op een warme thuisbasis, waar de kachel brandt en een glaasje wijn op kamertemperatuur op mij staat te wachten.

Veiligheid betekent voor mij de enige beroepsactiviteit waarmee ik er altijd in geslaagd ben om mijn boterham te verdienen.

Anderen overtuig ik door de prof uit te hangen. Een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd standpunt is nog altijd te verkiezen boven eentje dat gestoeld wordt op belangenverdediging of machtsbekommernissen. Mijn laatste boek gaat precies daarover!

Herman Konings, Trendanalist & beheerder van het trend- en toekomstonderzoeksbureau Pocket Marketing/nXt

Mijn beste jeugdherinnering: het winnen van een voorleeswedstrijd toen ik 9 was. Het boek was “De Avonturen van Pa Pinkelman en Tante Pollewop” van Godfried Bomans. Meteen smaakte het “voordragen” naar meer … 

Mijn ontspanning vind ik in reizen, vrienden, lekker eten, muziek, fietsen, wandelen en golfen. Liefst samen met mijn vrouw.

Mijn energie haal ik uit reizen, vrienden, lekker eten, muziek, fietsen, wandelen en golfen. Maar vooral uit sporen naar sporen richting verleden en toekomst.

Veiligheid betekent voor mij de grondslag voor comfort. Veiligheid geeft gemoedsrust, gemoedsrust verlaagt stress, minder stress verhoogt de levensverwachting.

Anderen overtuig ik niet door informatie te delen, maar door een herkenbaar en inleefbaar verhaal te vertellen.

Randactiviteiten

Je dagtaak vormt een zware belasting voor je rug ... probeer eens een UITWENDIG SKELET

Tijd voor een nieuwe bril ... probeer een SLIMME BRIL!

Opleiding hoogtewerkers ... probeer 3D TECHNOLOGIE!

Inschrijven

Deelname is gratis voor Prebes leden met vermelding van je lidnummer (maximum 2 inschrijvingen per lidnummer).

De Oude Melkerij

De Oude Melkerij, Stationsstraat 143, 8830 Hooglede-Gits

LET OP: de gps kan je ter hoogte van de rotonde richting Gits dorp sturen (= ook Stationsstraat)!

Word lid

Word nu lid en maak gebruik van alle
ledenvoordelen voor slechts € 75 per jaar.

We zijn met 0 deelnemers!

Er zijn momenteel 322 deelnemers, waarvan 310 worden getoond.
Er zijn 18 plaatsen beschikbaar.

Naam Bedrijf Stad/gemeente

Ontvang je attest

Preventieadviseurs, milieucoördinatoren … moeten een aantal bijscholingen volgen per jaar. Wij bieden je verschillende bijscholingsmogelijkheden aan: de Prenne's, opleidingen en provinciale activiteiten. Hier ontvang je steeds een aanwezigheidsattest.

De Oude Melkerij

Stationsstraat 143, 8830 Gits