Nieuws

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Gratis Webinar 'Nieuwe wetgeving over ergonomie'

Het Koninklijk Besluit tot wijziging van Boek VIII van de codex over het welzijn op het werk met betrekking tot ergonomie en de preventie van musculoskeletale aandoeningen (MSA), treedt binnenkort in werking. Wil je hier meer over weten? Schrijf je dan in voor het gratis webinar van FOD Waso op 27 mei 2024.

Fact-app uitgebreid naar andere sectoren

De ‘First Aid Communication Tool’ (FACT) werd in 2020 gelanceerd in 8 talen en bestond uit 940 woorden, toegespitst op een basiswoordenschat en woordenpakketten over land-en tuinbouw en de metaalindustrie. Ondertussen is FACT verder uitgebreid naar andere sectoren en bevat het nog meer woorden.

 

  • 26/03/2024

Het mobiliteitsalfabet

Las jij het mobiliteits-alfabet al in Veiligheidsnieuws?

  • 22/03/2024

Nieuw meldpunt voor verdachte zaken in alle Belgische havens

Verdachte situaties in de Belgische havens kunnen voortaan gemeld worden via het nationaal meldpunt, PortWatch. Vroeger was er een apart meldpunt voor de haven van Gent, Zeebrugge en Antwerpen, nu is dat overkoepelend.

Bescherming van werknemers tegen lood en diisocyanaten

Voor het eerst in 40 jaar heeft de EU de grenswaarden voor beroepsmatige blootstelling aan lood en de anorganische verbindingen daarvan herzien. Daarnaast zijn voor het eerst grenswaarden vastgelegd voor diiosocyanaten.

Europa keurt nieuwe regels over artificiële intelligentie goed

Wie technologie met artificiële intelligentie (AI) ontwikkelt of gebruikt, zal in Europa bepaalde regels moeten volgen. Dat is het gevolg van de nieuwe Europese AI-wet die is goedgekeurd.

  • 18/03/2024

EU reguleert groene claims

Op 6 maart 2024 verscheen een nieuwe richtlijn in het Europees publicatieblad. Deze richtlijn moet de etikettering van producten verbeteren en het gebruik van misleidende milieuclaims moet verbieden.

Recordaantal werknemers in ziekteverlof omwille van mentale problemen

Onze mentale gezondheid ging er in 2023 op achteruit. Een op de vijf Belgen heeft het heel zwaar. Dat hoge cijfer zou te maken hebben met een toenemend gevoel van onzekerheid.

Hoe gezond zijn Belgische werknemers?

Negen op de tien (91%) medewerkers van Belgische ondernemingen beschouwen zichzelf als gezond. Nochtans kampt een ruime meerderheid van hen met overgewicht (63%) en/of een te hoge bloeddruk (67%). Bijna de helft (45%) ervaart stress.

Tips om rekening te houden met ramadan op de werkvloer

De jaarlijkse vastenperiode, de ramadan, loopt dit jaar van maandag 11 maart tot woensdag 10 april. Wat kan je doen als preventieadviseur om deze periode zo goed mogelijk te laten verlopen?

 

Schrijf je in voor de Prebes nieuwsbrief

Laat hier je gegevens achter!

Onze mails

Mailing Inhoud Frequentie Vb
Nieuwsbrief Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, handige downloads, ... Tweewekelijks
Vacatureflash Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld Elke donderdag
Bijscholingen Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ... Wekelijks
Starters Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld Driemaandelijks

Lees hier hoe je jouw mailvoorkeuren aanpast.