Nieuwe regels voor overuren en glijdende werktijd

Vanaf deze maand gelden nieuwe, soepeler regels voor de duur van de werkweek en het presteren van overuren.

De aanpassingen op de arbeidsregels staan in de nieuwe wet op Werkbaar Werk, een project van federaal minister Kris Peeters (CD&V). Ze worden normaal gezien deze maand van kracht. De goedkeuring van het wetsontwerp staat deze week op de agenda van de kamercommissie, waarna volgende week de plenaire stemming kan volgen. 

Sommige bepalingen kunnen daarna retro-actief ingaan, vanaf 1 februari. Het hr-dienstenbedrijf Acerta somt alvast de belangrijkste wijzigingen op.

Soepele werkweek

De arbeidsduur zal veel flexibeler ingevuld kunnen worden, naargelang de (seizoensgebonden) productienoden van een bedrijf. Voortaan kunnen werkgevers de werktijd (normaal 38 uur per week) uitspreiden over een volledig jaar, zodat hun personeel meer uren mag presteren in piekperiodes (wanneer het druk is) en - ter compensatie - minder in dalperiodes (wanneer het minder druk is). De grens ligt op 45 uur per week of 9 uur per dag.

Zowel bij meerwerk als minder werk krijgt de werknemer zijn normaal ‘gemiddeld’ loon uitbetaald.

100 overuren extra

Er komt ook een nieuw type overuren. De werknemers mogen, naast de bestaande overurenregeling, 100 extra overuren per jaar presteren als de werkgever hieraan behoefte heeft. De werkgever betaalt deze overuren automatisch uit met een overloontoeslag. Ze moeten niet in verlof gerecupereerd worden door de werknemer.

Nieuw is ook dat de werknemer schriftelijk akkoord moet gaan om deze bijkomende overuren te presteren. Dit schriftelijke akkoord moet om de zes maanden vernieuwd worden. Het betekent niet dat de werknemer recht om overuren te eisen. De vraag naar het van deze overuren moet steeds van de werkgever uitgaan.

Glijdende werktijd

Dankzij het systeem van glijdende werktijden kan een werknemer het begin en het einde van zijn arbeidsprestaties binnen bepaalde grenzen zelf bepalen. Dat helpt de combinatie tussen werktijd en het gezinsleven vergemakkelijken.

In heel wat bedrijven bestaat die mogelijkheid al vele jaren, maar zonder specifieke wetgeving. Dat verandert nu. Zo worden ondernemingen nu verplicht om de afspraken rond glijdende roosters vast te leggen in het arbeidsreglement. Daarnaast moet er een systeem van tijdsregistratie bestaan om de naleving van de glijdende uurroosters op te volgen.

(bron: de standaard - 30.01.2017 door jir)

Meer informatie