Verhalen van brandweerlieden

Met 18 000 zijn ze, de vrijwillige en professionele brandweerlieden in ons land. Altijd klaar om uit te rukken en te helpen. We associëren ze vooral met brand, maar ze doen nog zoveel meer. Wat er ook gebeurt, de mannen en vrouwen van de brandweer staan elke keer weer paraat. Maar hoe gaat het eraan toe tijdens zo’n interventie? Wat gaat er door hun hoofd in het heetst van de strijd? Welke dingen blijven hangen? Natacha Michiels schreef er een boek over.

Openhartige verhalen

Voor het boek verzamelde Natacha verhalen van vijftig brandweerlieden, maar vooral van mensen. Ze vertellen openhartig over interventies die hen bijbleven, van de jaren zestig tot nu. Bij sommigen zijn dat grote rampen zoals een vliegtuigcrash, de aanslagen in Zaventem, de brand op de Kalmthoutse Heide, een kettingbotsing of een treinramp. Ze staan op hun netvlies gegrift, en in ons collectief geheugen.

Anderen vertellen over het instorten van een torenkraan, slachtoffers te water, uitslaande huis- en fabrieksbranden, zware verkeersongevallen, verliezen van familie in een brand, verwijderen van wespennesten, redden van dieren en zelfs een baby die ter wereld kwam in de kazerne. 

In het Prebesnieuws

In de Prebesnieuwsberichten verschijnen er regelmatig berichten over brand en de brandweer. Ook was er in 2019 op de Prenne een module over de Mayday richtlijnen van de brandweerman in nood-website. Ook delen we berichten naar aanleiding van spectaculaire branden van vandaag en uit het verleden, zoals de brand van de Innovation en de Switelbrand.

Meer weten?

Natacha Michiels vertelt meer over de ervaringen van brandweerlieden in ons land tijdens een sofagesprek op Prenne 58.

Ontdek Prenne 58