Over ons

Over Prebes

Ben jij actief in preventie, welzijn, gezondheid of milieu? Dan zorgen wij dat je hierin groeit! We bieden allerlei bijscholings- en netwerkmogelijkheden aan. Om je met je dagdagelijkse taken te helpen, voorzien we een online kenniscentrum.

En als beroepsorganisatie verdedigt Prebes ook de belangen van de preventieadviseur.

Onze organisatie

Bestuursorgaan

Onze organisatie bestaat uit een dynamisch beheersysteem. Het bestuursorgaan, de Provinciale Besturen, de projectgroepen en de Staten Generaal. De onderlinge samenwerking resulteert in een soort hefboomeffect om de algemene doelstellingen te bereiken.

Provinciale besturen

De provinciale besturen organiseren maandelijks gratis provinciale activiteiten. Deze activiteiten zijn hét moment om informatie te delen en ervaringen uit te wisselen binnen je provinciaal Prebes netwerk.

Projectgroepen

De projectgroepen stellen mee het programma van de Prenne samen. Wil jij ook graag deel uitmaken van een projectgroep? Geef je op als kandidaat!

Coördinatiecentrum

Het Prebes coördinatiecentrum faciliteert en ondersteunt de vrijwilligers. Directeur Tom Van Thienen en het team van het coördinatiecentrum zorgen voor de operationele werking van de organisatie.

Redactieraad

Prebes heeft zowel voor Veiligheidsnieuws als voor de podcasts een redactieraad. Leden die hierin actief zijn zorgen voor de uitwerking van ons driemaandelijks tijdschrift en de podcasts.

Jong Prebes

Jong Prebes West-Vlaanderen is een aparte geleding van preventieadviseurs (-35 jaar) die jonge preventieadviseurs wil ondersteunen en inspireren. Dit pilootproject in West-Vlaanderen kan in de toekomst uitgebreid worden naar andere provincies.

Word vrijwilliger

Wil je vrijwilliger worden bij Prebes? Ge-wel-dig. Daar zijn we zeer blij om. Je kan dit doen door ons te contacteren.

Vermeld hierbij zeker je interesse- of expertisegebieden en wat je graag binnen Prebes zou doen. Wij zoeken dan vervolgens samen met jou de geschikte plaats voor je!

Word docent

Wil je jouw expertise delen met andere preventieadviseurs? Je hoeft geen professionele lesgever te zijn om bij Prebes als docent aan de slag te kunnen (uiteraard mag dat ook). Zoals onze slogan "voor en door preventieadviseurs" aangeeft, zoeken we preventieadviseurs die hun expertise en ervaring uit de praktijk willen doorgeven.

Docenten ontvangen een waarderend uurloon en het wettelijk tarief per kilometer voor verplaatsingen in opdracht van Prebes. Alle info hierover ontvang je tijdens een eerste intakegesprek.

Onze missie

Prebes, gegroeid vanuit een vereniging van preventieadviseurs, is een vooraanstaande professionele ledenvereniging voor iedereen begaan met het verbeteren van welzijn op het werk, duurzaam, maatschappelijk en sociaal verantwoord ondernemen. Prebes verenigt alle geïnteresseerden in een laagdrempelig professioneel netwerk, wisselt ervaring en informatie uit en borgt de synergie tussen startende en de meer ervaren leden door o.a. opleidingen of andere innovatieve leervormen. Prebes werkt proactief en voorziet zo antwoorden op de behoeften van haar leden.

Daarnaast adviseert Prebes beleidsorganen en andere belanghebbenden en is een trendsetter door vernieuwing in haar vakgebied. Prebes ondersteunt de opleiding en verdere ontwikkeling van professionals die bedrijven - van zelfstandige tot KMO of multinational - helpen bouwen aan een duurzaam welzijnsbeleid in de meest brede zin.

Professioneel

Door input van haar leden en netwerken, vertegenwoordigingen, meewerkende belanghebbenden ontvangt Prebes waardevolle eerste hand informatie.

Prebes vertaalt de tendensen met betrekking tot welzijn en duurzaam, maatschappelijk en sociaal verantwoord ondernemen naar de praktijk.

Dit wordt aangevuld met een lerend netwerk dat leden verbindt en inspireert. De professionele ledenvereniging wordt ondersteund door een performant coördinatiecentrum, projectgroepen en provinciale besturen die voeling houden met de noden van de basis.

Respect

Onze leden zijn onze reden van bestaan. Collegialiteit en een respectvolle omgang met aandacht voor ieders mening is een basiswaarde.

Dit willen we ook uitdragen in onze omgang met partners, in onze samenwerkingsverbanden en in contacten met derden.

Voor Prebes is humanisering van de arbeid een basisrecht, ongeacht geslacht, ras of etnische afkomst.

Economisch

Prebes is een vzw die leeft voor en door haar leden en wordt onbezoldigd bestuurd door effectieve leden.

Hierdoor is het mogelijk om het lidgeld laag te houden en kwalitatieve informatie, opleidingen en ondersteuning aan te bieden tegen democratische prijzen.

Het coördinatiecentrum ondersteunt als centraal beroepskader de vereniging.

Betrouwbaar

Het groot aantal (effectieve) leden en belanghebbenden maken het mogelijk om via hun kennis, inzet en contacten, Prebes als een krachtdadige vereniging en – partner te profileren.

Vanuit een onafhankelijke positie en zonder enige vorm van belangen- vermenging of financiële afhankelijkheid, is het mogelijk om vanuit het werkterrein deskundig advies, opleiding en ondersteuning te geven

Expert(ise)

Sinds haar ontstaan in 1946 heeft Prebes veel expertise opgebouwd en is hierdoor een vaste waarde binnen de sector en een gewaardeerde referentie in welzijn op het werk en duurzaam, maatschappelijk en sociaal verantwoord ondernemen.

Prebes verzekert via gerichte vorming en haar lerend dynamisch netwerk dat leden expert worden en blijven in hun vakgebied.

Sociaal (en dynamisch)

Door sociale evenementen te organiseren creëert Prebes een unieke extraprofessionele dimensie.

Prebes geeft een antwoord op de veranderde omgeving door haar flexibiliteit en teamwork.

Verder geeft Prebes haar leden de nodige arbeidsvitaminen om als coach en adviseur haar/zijn job uit te oefenen. Dit dynamiseert en cultiveert Prebes als een vereniging die succesvol is door en voor haar leden.

Memorandum

Naar aanleiding van de nieuwe regeringsvorming stuurde Prebes begin juli 2024 een Memorandum naar de relevante politieke actoren om de uitdagingen op het vlak van welzijn en preventie op het werk aan te kaarten en de taken en het belang van de preventieadviseur in de verf te zetten.

Visie op de toekomst

Op basis van de input van haar leden en netwerken heeft Prebes de tendensen met betrekking tot welzijn en duurzaam, maatschappelijk en sociaal verantwoord ondernemen geanalyseerd om een aantal prioritaire doelstellingen vast te leggen en haar missie waar te maken.

Een eerste vaststelling is dat Prebes, gegroeid vanuit een vereniging voor preventieadviseurs, heel wat expertise over haar vakgebied en een performante organisatie heeft opgebouwd. Het is evident dat de waardevolle elementen die in het verleden werden uitgewerkt behouden blijven, continu verbeterd en waar nodig verder ontwikkeld worden. Prebes is van mening dat de aanwezigheid, in elk bedrijf of organisatie, van goed opgeleide personen die kunnen terugvallen op een uitgebreid netwerk, de beste garantie is voor een succesvol beleid met betrekking tot welzijn en duurzaam, maatschappelijk en sociaal verantwoord ondernemen.

Een tweede vaststelling is dat de interne preventieadviseur wordt geconfronteerd met vragen die een multidisciplinaire aanpak vereisen om tot een duurzame oplossing te komen. De interdisciplinaire samenwerking zal in de toekomst verder reiken dan de klassieke welzijnsdomeinen en interfereren

met andere disciplines zoals o.a. milieuzorg, human resources en facility management. Het verder uitbouwen van haar netwerk en het aangaan van nieuwe samenwerkingen zal Prebes toelaten om kennis en ervaring nodig voor de interdisciplinaire aanpak te verspreiden onder haar leden. Anderzijds kan Prebes, door te investeren in de verdere uitbouw van haar netwerk, voor een zeer uitgebreide doelgroep een vooraanstaande referentie zijn op het vlak van welzijn en duurzaam, maatschappelijk en sociaal verantwoord ondernemen.

Een derde vaststelling is deze van de digitalisering, de zogenaamde 4de industriële revolutie. Onze samenleving verwacht een continue en snelle beschikbaarheid van informatie. Dit heeft een grote impact op de werking van Prebes. De generatie die zich vandaag voor het eerst op de arbeidsmarkt begeeft wordt één van de specifieke doelgroepen, verder jeugd genoemd.

Parallel aan hierboven vermelde doelgroep dient ook de nodige aandacht besteed te worden aan personen die op latere leeftijd starten in de wereld van welzijn en duurzaam, maatschappelijk en sociaal verantwoord ondernemen en is een specifieke benadering ook voor deze doelgroep aangewezen.

Onze 3 strategische doelstellingen

Prebes is de beroepsvereniging van/voor alle preventieadviseurs in Vlaanderen en Brussel.

Prebes wordt als dusdanig (h)erkend door de relevante actoren binnen welzijn op het werk.

Prebes is een kwaliteitsvolle en innovatieve organisatie inzake welzijn op het werk.

Het aanbod van Prebes wordt continu geëvalueerd en vernieuwd waar nodig.

Prebes is een netwerkende vrijwilligersorganisatie.

De vrijwilligers (effectieve leden) geven het beleid van Prebes vorm op basis van hun expertise.

Terug in de tijd

1946

In 1946 werd de Nationale Vereniging van Diensthoofden voor Veiligheid en Hygiëne van België (VDVHB en ACSHB) opgericht.

1982

1982, de Nederlandstalige vleugel VDVHB en Franstalige vleugel ACSHB splitsen.

1996

Bij de viering van haar 50 jarig bestaan, in 1996, werd VDVHB een "Koninklijke vereniging".

1998

Naar aanleiding van het verschijnen van de "Wet op het Welzijn" (KB 4/8/96) en haar uitvoeringsbesluiten (KB 27/3/98), werd de benaming VDVHB gewijzigd in Prebes: Koninklijke Vlaamse Vereniging voor Preventie en Bescherming. Dit werd bekrachtigd tijdens de Algemene Ledenvergadering van 26 oktober 1998.