Laad ’s nachts enkel je eigen batterijen op

De batterijen van je smartphone, laptop of tablet ’s nachts opladen? Handig, want dan kan je de volgende dag zo weer aan de slag. Toch is het geen goed idee. We staan onvoldoende stil bij het feit dat onveilig opladen een oorzaak van woningbranden is. Een verkwikkende slaap ’s nachts moet enkel je eigen batterijen opladen, niet die van je elektrische toestellen.

14 daagse van de veiligheid: ‘Veilig Opladen’

Deze campagne van de FOD Binnenlandse Zaken is het hoofdthema tijdens de 14-daagse van de veiligheid van 18 september tot 3 oktober 2021.

De website www.speelnietmetvuur.be werd geactualiseerd. Bekijk zeker de tips rond het veilig opladen van herlaadbare batterijen.

Het campagnebeeld verwijst naar een vaak voorkomende praktijk waarbij jongeren hun GSM of tablet ’s nachts naast zich op bed opladen of zelfs waarbij jongeren zichzelf filmen als ze aan het slapen zijn. Waarom is ’s nachts opladen nu zo gevaarlijk? Wanneer we slapen ruiken we niet en merken we gevaar dus minder snel op.

Belangrijkste tips

  • Laad je apparaten alleen overdag op, verlies ze niet uit het oog en kies voor een ruimte waar een rookmelder aanwezig is.
  • Rookmelders vormen een eenvoudige en doeltreffende bescherming bij het begin van brand.
  • Laad het toestel op met de originele lader en op een onbrandbare ondergrond.
  • Wanneer de batterij van je toestel is opgeladen, trek je de lader uit het toestel.

Meer informatie