Eén op de drie Belgische bedrijven behoudt mondmasker op de werkvloer

Hoewel een mondmasker sinds 1 oktober niet meer officieel verplicht is op de werkvloer, zal het in 35% van onze bedrijven toch behouden worden. Ook zal er op veel werkplekken nog extra ontsmet, verlucht en afstand gehouden worden, zelfs als dat niet meer verplicht is. Dit blijkt uit een bevraging van hr-dienstengroep Liantis bij 1.504 Belgische ondernemers. De angst voor zieke werknemers en een mogelijke vierde golf maakt dat ondernemers erg voorzichtig blijven.

Veel ondernemers houden maatregelen

Op 1 oktober viel de verplichting van een aantal coronamaatregelen weg, ook op de werkvloer. Maar dat wil niet zeggen dat bedrijven ook alles meteen zullen afschaffen. Integendeel.

  • liefst 80% van de ondernemers behoudt minstens enkele maatregelen.
  • vooral extra ontsmetten blijkt een blijver in 61% van de ondernemingen.
  • net als extra verluchting (47%)
  • en afstand bewaren van elkaar (46%)

Opmerkelijk is wel dat slechts 10% zegt te blijven inzetten op de beperking van fysieke aanwezigheid op de werkvloer en thuiswerk. Meer dan 90% wil ook weer volop fysieke (team)events organiseren.

Mondmaskers

Het veelbesproken mondmasker is zeker nog niet aan een volledige exit toe. Meer dan 1 op de 3 ondernemers geeft aan het te behouden op de werkvloer, zelfs als het niet meer verplicht is.

  • 19% wel enkel als er veel wordt rondgelopen of tijdens meetings
  • 16% dat het nog te allen tijde gedragen wordt op het werk

Bij grote ondernemingen met meer dan 100 werknemers blijft het mondmasker zelfs bij meer dan de helft van hen een vast gegeven. Zij voorzien bovendien ook extra griepvaccins (49%) en behouden het reservatiesysteem voor fysieke werkplekken (16%) om de afstand zo goed mogelijk te kunnen bewaren.

Angst voor ziekte en vierde golf

Door verschillende maatregelen te behouden, willen de meeste ondernemers (56%) vooral voorkomen dat mensen ziek worden. Ze willen namelijk niet verantwoordelijk zijn voor (zwaar) zieke collega’s of klanten en ook voorkomen dat de werking van hun bedrijf daardoor in het gedrang komt. Ook de schrik voor een vierde golf zit er bij 38% nog in. Daarnaast voelt 35% zich ook zelf veiliger dankzij de maatregelen. Een kwart van de ondernemers vreest ook een zwaarder griep- en verkoudheidsseizoen en wil met de maatregelen ook deze besmettingen voorkomen.

Meer informatie

  • Eén op drie bedrijven behoudt mondmasker op de werkvloer | Liantis
  • 💡 Tip: in Veiligheidsnieuws lees je binnenkort alles over soorten mondmaskers en hun bescherming (verschijnt in het decembernummer)
[Bron: Liantis]