Update rond de 4e coronagolf

Wat weten we over het proefproject 'vaccineren op de werkvloer'? Hoe zit het met de geldigheid van het digitaal EU-certificaat? Wat is de status van het 5de goedgekeurde vaccin Novavax? Hoe staat het met de omikron variant? En de vaccinatie van kinderen? We geven je een update!

Vaccineren op de werkvloer

Een proefproject wordt opgestart waarbij vaccineren op de werkvloer mogelijk wordt voor 10 ondernemingen in België, waarvan 7 in Vlaanderen. Het gaat om ondernemingen waar meer dan 1.000 medewerkers op eenzelfde site werken. Enkel de medewerkers die een niet-telewerkbare functie vervullen, komen in aanmerking voor het vaccin op de werkvloer. De keuze voor vaccinatie is vrijwillig. Meer info vind je op de website van VOKA.

Digitaal EU-covidcertificaat 9 maanden geldig voor primaire vaccinatiecertificaten

Op 25 november 2021 heeft de Europese Commissie een update voorgesteld. Dit over de regels voor de coördinatie van de maatregelen, die naar aanleiding van de coronapandemie zijn ingevoerd om veilig en vrij reizen in de EU mogelijk te maken. Er wordt ook een termijn van 9 maanden na de primaire vaccinatiereeks ingevoerd, voor de aanvaarding van vaccinatiecertificaten. De Commissie stelt voor de nieuwe regels vanaf 10 januari 2022 toe te passen.

UPDATE28/12 - Zoals is bepaald in Gedelegeerde Verordening (EU) 2021/2288 van de Commissie, moet een standaard aanvaardingsperiode van 270 dagen gelden voor vaccinatiecertificaten die na voltooiing van de primaire vaccinatiereeks worden afgegeven. Bij de oorspronkelijke verordening 2021/953, waarbij het digitale EU-covidcertificaat was ingevoerd, werd geen geldigheidsperiode van de primaire vaccinatie ingevoerd. Enkel voor covid-19 herstellenden was een geldigheidsperiode van 6 maanden voorzien. Deze verordening is van toepassing vanaf 1 februari 2022. Bij uitvoeringsbesluit (EU) 2021/1073 werden de technische specificaties van het certificaat vastgesteld, welke werden aangepast door uitvoeringsbesluit (EU) 2021/2014 en nu door uitvoeringsbesluit (EU) 2021/2301 waarbij punt 5.2 over de vermelding van de boosterdosis op het certificaat werd aangepast (vb. booster van Johnson wordt als 2/1 vermeld).

Novavax

Op 20 december 2021 werd Novavax of Nuvaxovid als 5de vaccin goedgekeurd door het EMA. Het is geen m-RNA vaccin zoals Pfizer en Moderna, maar een eiwitgebaseerd vaccin. Er zijn ook 2 dosissen nodig met een tussenperiode van 3 weken. In het eerste kwartaal zullen de eerste dosissen van de 100 miljoen aan Europa geleverd worden. België heeft voor 2022 510.000 dosissen hiervan besteld, dus dit zal een beperkt effect hebben op het vaccinatieritme.

Meer info op:

Omikron variant

Momenteel is er al sprake dat 20% van de nieuwe besmettingen de omikron variant is. In het wekelijks epidemiologisch bulletin van 17 december 2021 is er slechts sprake van 0.1% (pagina 2). Vrtnws geeft een goed overzicht over wat best weten rond omikron.

Vaccins voor kinderen

Op 20 december 2021 werd beslist dat kinderen van 5 t.e.m. 11 jaar nu ook vrijwillig kunnen gevaccineerd worden. De eerste leveringen van Pfizer voor kinderen zijn ook al aangekomen wat we in de wekelijkse update kunnen opvolgen.