Zero pellet loss

Naar schatting 2 procent van al het plastic zwerfvuil wereldwijd bestaat uit pellets. Om die vervuiling aan te pakken, kunnen Europese bedrijven zich sinds 2015 vrijwillig en gratis aansluiten bij Operation Clean Sweep, een internationaal initiatief dat milieuvervuiling door plastic pellets wil vermijden.

Taskforce

PlasticsEurope, Haven van Antwerpen, Alfaport, Voka en Essencia lanceerden in 2017 een taskforce om pelletverlies over de hele waardeketen aan te pakken: het Antwerp Zero Pellet Loss Platform. Daarin zetelen ook Febetra, Transport en Logistiek Vlaanderen, twaalf polymeerfabrikanten, zes logistieke bedrijven en tien transportbedrijven.

Acties

De partners werkten al diverse acties uit:

  • infofiches voor vrachtwagenchauffeurs met instructies voor het laden en lossen
  • een veegplan
  • een innovatieve plasticzuiger die de historische vervuiling van kunststofkorrels in natuurgebied Galgeschoor te lijf gaat
  • een mobiele app waarop havenarbeiders en burgers pellet spills kunnen melden
  • ...

Begin 2021 ging ook OVAM met de haven van Antwerpen een samenwerking aan met als één van de maatregelen het tegengaan van pelletverlies.

Sensibilisatie vrachtwagenbestuurders

Op de website van Febetra kan je diverse posters met individuele handelingen voor alle transporten, transporten op palletten, bulktransport en bulkcontainter en een flyer downloaden over de problematiek van pellet spills.

In het algemeen rond veiligheid van bulkvervoer (waar plastiek pellets onder valt) heeft Cefic tevens 2 codes van goede praktijk opgesteld nl:

Meer informatie

De diverse organisaties hebben op hun website hierover informatie gegeven:

Een infografiek geeft een goed beeld van de acties in de haven van Antwerpen.

Prenne

Op de digitale Prenne 60 vind je 2 modules rond transport:

  • 17/2 om 10u: Dodehoek risico’s
  • 18/2 om 10u: Resultaten van de campagne valrisico’s bij verlading van de AD TWW

👉 Meer informatie over de modules van Prenne 60  die je in de loop van januari en februari 2022 kan bekijken