7 Voedseltips bij hete temperaturen
Nieuws

7 Voedseltips bij hete temperaturen

Ontdek de tips van het FAVV voor veilige etentjes tijdens de hittegolf.

  • 15 jun. 2022
  • Arbeidshygiëne, Gezondheid

Hoge temperaturen zijn ideaal voor de ontwikkeling van allerlei micro-organismen zoals bacteriën. Ook andere ongewenste gasten zoals insecten genieten graag mee van jouw lekkere maaltijd. Met deze tips van het FAVV verloopt jouw etentje zonder slachtoffers.

💡 Neem een koeltas mee tijdens je winkelbezoek

💡 Doe je boodschappen in de juiste volgorde: van droge voeding naar verse etenswaren

Groenten en fruit steek je best niet samen met vlees en vis om kruisbesmetting te vermijden. Vlees stop je best in een aparte winkeltas.

💡 Bewaar elk type voedingsproduct op de juiste temperatuur in de koelkast.

Neem na het winkelen de kortste weg naar huis en scherm je boodschappen af van de zon.

Wist je dat de ideale temperatuur van je koelkast tussen de 1° en 4°C ligt? Die van je diepvriezer moet dan weer lager zijn dan -18°C. Bekijk de juiste temperaturen voor verschillende voedingsmiddelen.

💡 Bewaar voeding of restjes in afgesloten doosjes.

💡 Sommige gerechtjes kan je op voorhand klaarmaken, andere voeding mag pas net voor het serveren uit de koelkast worden gehaald.

Houd rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis gescheiden. Voor rauwe producten gebruik je telkens andere messen, vorken en snijplanken, of maak je ze na elk gebruik goed schoon.

Vlees en vis die à la minute op de barbecue worden gebakken, haal je pas uit de koelkast net voor je ze gaat grillen.

💡 Vul je gerechten aan in plaats van alles in één keer op tafel te zetten. Zo kan je alles langer koel houden.

💡 Gerechten laat je best niet langer dan twee uur bij kamertemperatuur op tafel staan. Buiten is het nog warmer, dus is het aangeraden om na de maaltijd de restjes meteen te verzamelen en deze in afgesloten doosjes in de koelkast te plaatsen.

Meer informatie

Bron: FAVV

Gerelateerde opleidingen

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Brand, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Veiligheidscultuur, Wetgeving, Arbeidsveiligheid
  • Officenter Hasselt
  • In Company
  • 7 dagen
  • 1075
Basiscursus preventieadviseur niveau 3

Basiscursus preventieadviseur niveau 3

  • Psychosociaal, Brand, Milieu, Ergonomie, Arbeidshygiëne, Gezondheid, Veiligheidscultuur, Wetgeving, Arbeidsveiligheid, Kwaliteit
  • Odisee Hogeschool
  • In Company
  • Eén dag
  • 1075

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties is verhoogd naar code oranje

Het waarschuwingsniveau voor luchtweginfecties is op 09/01/2025 verhoogd van code geel naar code oranje. Dat betekent dat de piek van luchtweginfecties nu een belangrijke druk op het gezondheidszorgsysteem veroorzaakt, waardoor extra aanbevelingen en acties noodzakelijk zijn om het fenomeen in te dammen.
  • Gezondheid
  • 13 jan. 2025
Nieuws

Preventie vogelgriep: risico’s beperken in de werkomgeving

De recente toename van vogelgriepgevallen bij mensen, inclusief een sterfgeval in de VS, benadrukt het belang van waakzaamheid en preventie. Hoewel vogelgriep momenteel niet wijdverspreid is in België, is het belangrijk om voorbereid te zijn op mogelijke uitbraken om werknemers te beschermen tegen biologische risico’s, zo stelt de FOD Werkgelegenheid.
  • Gezondheid
  • 10 jan. 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks