7 Voedseltips bij hete temperaturen
Nieuws

7 Voedseltips bij hete temperaturen

Ontdek de tips van het FAVV voor veilige etentjes tijdens de hittegolf.

  • 15 jun. 2022
  • Arbeidshygiëne, Gezondheid

Hoge temperaturen zijn ideaal voor de ontwikkeling van allerlei micro-organismen zoals bacteriën. Ook andere ongewenste gasten zoals insecten genieten graag mee van jouw lekkere maaltijd. Met deze tips van het FAVV verloopt jouw etentje zonder slachtoffers.

💡 Neem een koeltas mee tijdens je winkelbezoek

💡 Doe je boodschappen in de juiste volgorde: van droge voeding naar verse etenswaren

Groenten en fruit steek je best niet samen met vlees en vis om kruisbesmetting te vermijden. Vlees stop je best in een aparte winkeltas.

💡 Bewaar elk type voedingsproduct op de juiste temperatuur in de koelkast.

Neem na het winkelen de kortste weg naar huis en scherm je boodschappen af van de zon.

Wist je dat de ideale temperatuur van je koelkast tussen de 1° en 4°C ligt? Die van je diepvriezer moet dan weer lager zijn dan -18°C. Bekijk de juiste temperaturen voor verschillende voedingsmiddelen.

💡 Bewaar voeding of restjes in afgesloten doosjes.

💡 Sommige gerechtjes kan je op voorhand klaarmaken, andere voeding mag pas net voor het serveren uit de koelkast worden gehaald.

Houd rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis gescheiden. Voor rauwe producten gebruik je telkens andere messen, vorken en snijplanken, of maak je ze na elk gebruik goed schoon.

Vlees en vis die à la minute op de barbecue worden gebakken, haal je pas uit de koelkast net voor je ze gaat grillen.

💡 Vul je gerechten aan in plaats van alles in één keer op tafel te zetten. Zo kan je alles langer koel houden.

💡 Gerechten laat je best niet langer dan twee uur bij kamertemperatuur op tafel staan. Buiten is het nog warmer, dus is het aangeraden om na de maaltijd de restjes meteen te verzamelen en deze in afgesloten doosjes in de koelkast te plaatsen.

Meer informatie

Bron: FAVV

Gerelateerde opleidingen

Oorzaken onderzoeken bij arbeidsongeval

Oorzaken onderzoeken bij arbeidsongeval

  • Arbeidshygiëne
  • Officenter Hasselt
  • In Company
  • Eén dag
  • 365

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Kinderartsen willen strengere regels voor smartvapes

Nu de smartvape zijn intrede doet bij Belgische jongeren, trekken kinderartsen aan de alarmbel. Met de nieuwe e-sigaret kunnen gebruikers gamen en vapen tegelijk. De e-sigaret zou daardoor aantrekkelijk zijn bij jongeren. "Kinderen worden aangezet tot vapen als onderdeel van een spel", zegt Ann De Guchtenaere, voorzitter van de Belgische Academie Pediatrie.
  • Gezondheid
  • 29 okt. 2024
Nieuws

Blusschuim met PFAS veroorzaakt gigantisch schuimtapijt

Door een automatisch blussysteem in een bedrijf in Waregem, raakte de straat bedekt met een dikke laag schuim. Het schuim liep de straat op door een openstaande poort. De brandweer ruimt de straat en het bedrijfsterrein zo voorzichtig mogelijk op, want het gevaarlijke PFAS is een bestanddeel van het blusschuim.
  • Gezondheid, Gevaarlijke stoffen
  • 25 okt. 2024

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks