Hoge temperaturen zijn ideaal voor de ontwikkeling van allerlei micro-organismen zoals bacteriën. Ook andere ongewenste gasten zoals insecten genieten graag mee van jouw lekkere maaltijd. Met deze tips van het FAVV verloopt jouw etentje zonder slachtoffers.
💡 Neem een koeltas mee tijdens je winkelbezoek
💡 Doe je boodschappen in de juiste volgorde: van droge voeding naar verse etenswaren
Groenten en fruit steek je best niet samen met vlees en vis om kruisbesmetting te vermijden. Vlees stop je best in een aparte winkeltas.
💡 Bewaar elk type voedingsproduct op de juiste temperatuur in de koelkast.
Neem na het winkelen de kortste weg naar huis en scherm je boodschappen af van de zon.
Wist je dat de ideale temperatuur van je koelkast tussen de 1° en 4°C ligt? Die van je diepvriezer moet dan weer lager zijn dan -18°C. Bekijk de juiste temperaturen voor verschillende voedingsmiddelen.
💡 Bewaar voeding of restjes in afgesloten doosjes.
💡 Sommige gerechtjes kan je op voorhand klaarmaken, andere voeding mag pas net voor het serveren uit de koelkast worden gehaald.
Houd rauw vlees, rauwe kip en rauwe vis gescheiden. Voor rauwe producten gebruik je telkens andere messen, vorken en snijplanken, of maak je ze na elk gebruik goed schoon.
Vlees en vis die à la minute op de barbecue worden gebakken, haal je pas uit de koelkast net voor je ze gaat grillen.
💡 Vul je gerechten aan in plaats van alles in één keer op tafel te zetten. Zo kan je alles langer koel houden.
💡 Gerechten laat je best niet langer dan twee uur bij kamertemperatuur op tafel staan. Buiten is het nog warmer, dus is het aangeraden om na de maaltijd de restjes meteen te verzamelen en deze in afgesloten doosjes in de koelkast te plaatsen.