Strengere verkeersregels voor e-steps

In de zomer van 2022 wordt rijden op een elektrische step verboden onder de 16 jaar en mag je er niet meer mee op het voetpad. De invoering van parkeerzones moet de overlast van lukraak geparkeerde deelsteps inperken.

Betere verkeersveiligheid

De federale en regionale ministers van Mobiliteit hebben een akkoord bereikt over strengere regels voor het gebruik van elektrische steps, met als doel de verkeersveiligheid te verbeteren. 

Verboden onder 16 jaar

Er komt een verbod voor jongeren onder 16 jaar om met e-steps op de openbare weg te rijden. In speelsituaties, zoals op de zeedijk of in speelstraten, zullen jongeren hun toestellen wel nog mogen gebruiken.

Gedaan met cowboygedrag

Daarnaast worden e-steps van het voetpad verbannen. In voetgangerszones zal een bord aangeven of stapvoets rijden met e-steps toegelaten is. Met twee op een e-step rijden wordt verboden. Op overtredingen komt een boete van 58 euro te staan.

Parkeerzones tegen wildparkeren

Ook de overlast door lukraak gedumpte deelsteps wordt aangepakt, met de invoering van verschillende parkeerzones: verplichte parkeerzones, zones waar parkeren verboden is en plaatsen waar parkeren kan als de doorgang niet wordt belemmerd. Foutparkeren kan leiden tot een boete van 116 euro.

Helm (nog?) niet verplicht

De nieuwe regels treden tegen de zomer van 2022 in voege. De reeds geldende maximumsnelheid van 25 km per uur en het verbod op steps met zadel blijven van kracht. Een helm is daarentegen nog steeds niet verplicht, al raden we voor je veiligheid sterk aan er eentje op te zetten.

Belangrijkste wijzigingen

  • Minimumleeftijd van 16 jaar
  • E-steps worden van het trottoir verbannen
  • In voetgangerszones zal een bord aangeven of e-steps er (stapvoets) toegelaten zijn
  • Er worden parkeerzones geïntroduceerd. Parkeren kan er verplicht, verboden of toegelaten zijn
  • Het wordt verboden om met twee of meer personen op één e-step te rijden

Meer informatie

Bron: Testaankoop, VSV