Minder vriendschap op de werkvloer

Uit het oog, uit het hart? Een gezegde met een grond van waarheid, ook voor collega’s. Ruim één op de vier werknemers (26%) heeft een minder hechte band met zijn of haar collega’s in vergelijking met de periode voor de coronacrisis. Een enquête bij 1.000 Vlaamse werknemers zorgt voor enkele verrassende conclusies rond vriendschap op het werk. 

Collega's of hechte vrienden?

Collega’s, velen zien ze vaker dan hun familie. Maar zijn het daarom ook hun vrienden? Voor ruim drie kwart van de Vlaamse werknemers (77%) alvast wel. Voor 14% van de respondenten behoren ze zelfs tot hun hechte vriendenkring. Voor 1% van de werknemers is de band met hun collega’s dan weer ronduit slecht; ze proberen ze zoveel mogelijk te ontwijken.

Vriendschapsbanden onder druk door hybride werkvormen

Sinds corona zijn we anders gaan werken. Terwijl voordien nog bijna negen op de tien werknemers (88%) meestal of altijd op kantoor werkten, doet vandaag amper de helft (48%) dit nog.

Deze verandering beïnvloedt ook onze vriendschapsbanden op het werk. Of we nu vaak thuiswerken of niet, ruim een kwart van de respondenten (26%) zegt dat de band met zijn of haar collega’s minder hecht is dan voor corona.

Werknemers die vandaag meer dan de helft van de tijd van thuis uit werken, ondervinden dat nog meer. Maar liefst 42% van hen geeft vandaag aan een minder goede relatie te hebben met zijn of haar collega’s. Dit tegenover ‘slechts’ 14% van wie altijd op kantoor aan de slag is. 

Meer informatie

Bron: Protime