Ongeveer één op tien werknemers wordt digitaal gepest op de werkvloer. Dat blijkt uit een studie van KU Leuven en IDEWE. Cyberpesten heeft ontzettend veel negatieve gevolgen. Hoe pak je het aan?
Werkgevers kunnen aan de hand van verschillende signalen opmerken dat werknemers gepest worden. Cyberpesten bestrijden is ingewikkeld, maar niets doen is geen optie. Voor werkgevers is het belangrijk om een gezonde werkomgeving te creëren. Medewerkers beginnen niet met cyberpesten omdat het in het aard van het beestje zit, maar omdat ze ontevreden zijn of onder veel stress staan. Daarom moeten er regelmatige screenings komen om uit te vinden welke factoren voor stress op het werk zorgen.
Daarnaast zijn ook gedragsregels belangrijk. Het is niet gek om als bedrijf een "netiquette" in te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld verplichten om de camera aan te zetten tijdens digitale meetings om de anonimiteit te reduceren. Daarnaast is het ook een kwestie van duidelijk maken dat negatief gedrag niet getolereerd wordt. Wanneer er sprake is van ontoelaatbaar gedrag, is het belangrijk om hierover zo snel mogelijk in gesprek te gaan.
Achter een scherm en toetsenbord lijkt het wel alsof alle filters en alle vormen van beschaafdheid wegvallen. Veiliger werken is dan key. Denk bijvoorbeeld aan het beter beschermen van bedrijfscomputers, bedrijfslaptops, bedrijfstablets en bedrijfstelefoons.