3 op 10 werknemers waren al eens slachtoffers van roddelgedrag, pesterijen, ongewenst fysiek contact en oneerbare voorstellen. 1 op 10 stapte vervolgens naar de vertrouwenspersoon. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van hr-dienstverlener Tempo-Team in samenwerking met de KU Leuven.
Drie op de tien leidinggevenden melden ongewenst gedrag, zoals roddelen, pesten of ongewenste intimiteiten, meteen aan de vertrouwenspersoon in het bedrijf.
Werknemers praten er eerder eerst over met collega’s (20%) of de leidinggevende (18%). Slechts 10% wendt zich tot de vertrouwenspersoon of preventieadviseur.
Helaas heeft maar een op de drie van de kleinere bedrijven (<50 werknemers) duidelijke regels en afspraken rond ongewenst gedrag. In grote bedrijven is dat 44 procent.
Collega’s kijken nog vaak de andere kant op als ze zien hoe collega’s slachtoffer zijn van roddels, pesten of ongewenste intimiteiten. Zo zegt 22 procent in dergelijke gevallen geen actie te ondernemen en geeft 7 procent zelfs toe dat ze de situatie de rug toekeerden. Achteraf doen ze soms wel wat. Bijna 20% ging achteraf wel polsen bij het slachtoffer hoe het met hem of haar gesteld was. 16% schoot effectief ter hulp. 10% sprak ook de dader aan over de feiten.