Hoe voer je een goed gesprek als vertrouwenspersoon?

Het kan wat onwennig voelen, je eerste gesprek als vertrouwenspersoon. De verzoeker zit misschien al even onwennig voor jou. Hoe begin je aan het gesprek? Hoe leid je het in goede banen? Vooral voor beginnende vertrouwenspersonen kan een leidraad meer houvast bieden. 

Hoe voer je een goed gesprek?

Er zijn enkele basistechnieken die kunnen helpen om een gesprek goed te laten verlopen. Deze technieken kan je leren en naarmate je ze vaker toepast, ga je ze vlotter en meer automatisch inzetten en voel je dat je gesprekken makkelijker en veel minder stroef verlopen. Ook gesprekken met moeilijke boodschappen of rond delicate thema’s verlopen soepeler naarmate je deze technieken beter onder de knie hebt.

👉 In de opleiding coachende vaardigheden voor vertrouwenspersonen leer je deze technieken toepassen.

Checklist gesprek vertrouwenspersoon

Elk gesprek verloopt anders. Je gaat dus best flexibel om met de situatie en met wat je verzoeker vertelt. Toch kan een checklist je wat meer houvast geven als een soort leidraad in het gesprek. Hoe meer ervaring je hebt als vertrouwenspersoon, hoe minder je een dergelijke leidraad zal nodig hebben.

👉 Download de checklist

Meer weten?

  • Opleiding coachende vaardigheden voor vertrouwenspersonen | Prebes
  • Basisvaardigheden voor de vertrouwenspersoon: gespreksvoering | Prebes Kenniscentrum
  • Checklist gesprek vertrouwenspersoon | Prebes Kenniscentrum