Hoe beïnvloedt artificiële intelligentie welzijn op de werkvloer?

  • 18/09/2023

Het is moeilijk om specifieke voorspellingen te doen over wat er de komende jaren belangrijk zal zijn op het vlak van preventie op het werk in België, maar het is in elk geval waarschijnlijk dat artificiële intelligentie een belangrijke rol zal spelen. EU-OSHA en Eurofound hebben recent rapporten gepubliceerd over hoe AI de arbeidsomstandigheden kan beïnvloeden.

Rapporten van EU-OSHA en Eurofound

EU-OSHA publiceerde in april 2022 al een eerste rapport over typen en definities van artificiële intelligentie (AI) en geavanceerde robotica voor de automatisering van taken op het werk.

Het 71 pagina's tellende rapport brengt ook het huidige en potentiële gebruik in verschillende sectoren en taken in kaart, van industriële en magazijnrobots tot AI-software in de gezondheidszorg.

Daarnaast geeft het een overzicht van beleid en strategieën op Europees en nationaal niveau.

Impact op diverse sectoren

Het toenemende vermogen van op AI gebaseerde systemen om elk type taak uit te voeren, zal op termijn gevolgen hebben voor een groot aantal jobs en industriële sectoren.

De medische sector en de gezondheidszorg worden vaak genoemd als sectoren die voor een grote transformatie staan als gevolg van slimme technologieën, net zoals het onderwijs. Maar ook in administratieve functies kan men ondersteuning krijgen van op AI gebaseerde systemen.

Uitdagingen voor de toekomst van veiligheid en gezondheid op het werk

Automatisering op de werkvloer neemt toe. Hoewel technologische vooruitgang nieuwe kansen biedt, zijn er ook nieuwe uitdagingen voor de toekomst van veiligheid en gezondheid op het werk.

Er is dus nood aan een wettelijk kader, en aandacht voor het onderwerp door de preventieadviseur.

Meer lezen?