Infectieradar spoort verspreiding van infectieziektes weken vroeger op

  • 19/09/2023

Via de infectieradar worden belangrijke trends en signalen rond de verspreiding van virussen enkele weken vroeger opgemerkt, nog voordat de meeste patiënten aankloppen bij hun huisarts.

Vroege detectie

Burgers kunnen, na een korte zomerstop, sinds deze week weer wekelijks symptomen van infectieziekten melden via de online infectieradar. Uit een analyse van de resultaten van het platform blijkt dat belangrijke trends en signalen rond de verspreiding van virussen enkele weken vroeger opgemerkt worden voordat de meeste patiënten aankloppen bij hun  huisarts.

Ontstaan tijdens corona

De infectieradar zag het daglicht tijdens de coronaperiode. Tijdens die crisis werd duidelijk dat infectieziektes zich op korte tijd op grote schaal kunnen verspreiden. Via de radar, die in 2021 werd opgestart, kunnen burgers eenmaal per week aangeven of ze symptomen van infectieziekten, zoals koorts, hoofd- of keelpijn hadden. Bij milde symptomen gaan mensen niet meteen naar de huisarts en sommigen gaan ook helemaal niet naar de huisarts.

Nieuwe focus

De infectieradar werd deze week weer opgestart. Dit jaar wil men onder meer sterker focussen op kinderen en zwangere vrouwen. Daarnaast zullen de onderzoekers dit jaar ook voor het eerst burgers bevragen over hun sociale contacten omdat tijdens de coronacrisis meer dan duidelijk werd dat de verspreiding van infectieziekten gelinkt zijn aan de sociale contacten die iedereen heeft.

Meer informatie

  • Infectieradar spoort verspreiding van infectieziektes weken vroeger op | Medisfeer
Bron: Medisfeer