Aanwerven van mensen met een fysieke of mentale beperking

  • 26/02/2024

Hoe sterk zetten bedrijven in op het aanwerven van mensen met een (fysieke of mentale) beperking? Inzetten op diversiteit maakt je niet enkel een duurzame werkgever, in the war for talent is het belangrijk om geen enkel talent onontgonnen te laten.

Aanwerven op talent

Het aantrekken van het juiste talent blijft een belangrijke uitdaging voor alle bedrijven. De krapte op de arbeidsmarkt maakt dat werkgevers breder zullen moeten gaan kijken en aanwerven op talent, ook wanneer dat talent een fysieke of mentale beperking heeft. En dat lijken toch almaar meer bedrijven te beseffen, want uit  recente onderzoekscijfers van Acerta blijkt dat er bijna 15% meer mensen met een beperking tewerkgesteld zijn dan vorig jaar.

Vlotte integratie op de werkvloer 

Mensen met een beperking integreren op de werkvloer is bovendien lang niet zo complex en hoeft werkgevers zeker niet te weerhouden om deze personen een kans te geven. Bedrijven kunnen met enkele eenvoudige ingrepen mensen met een fysieke beperking dezelfde taken laten uitvoeren als mensen zonder beperking. Bovendien zijn er verschillende steunmaatregelen waarop bedrijven een beroep kunnen doen. Toch merken we dat er nog veel onwetendheid heerst over hoe deze doelgroep te integreren of te benaderen.

Met enkele snelle aanpassingen kom je al een heel eind:

  • Zet doelbewust in op het aanwerven van personen met een handicap: gerichte vacatures die enkel openstaan voor deze doelgroep
  • Pas het sollicitatieproces aan: kortere procedures, testen bundelen op 1 dag
  • Pas de werkinfrastructuur aan
  • Zorg eventueel voor aangepaste afspraken qua thuiswerkbeleid

Inzetten op diversiteit en inclusie

Het aanwerven van personen met een handicap is slechts een onderdeel van een groter geheel: actief inzetten op diversiteit en inclusie is een verstandige strategie. Je wapent je niet enkel tegen de aanhoudende arbeidskrapte, maar vergroot je kansen als aantrekkelijke werkgever op allerlei andere aspecten:

  • Je rekruteert breder waardoor je meer kans hebt om talentvolle medewerkers binnen te halen
  • Je personeelsbestand stemt overeen met de huidige bevolking, waardoor je de herkenbaarheid, toegankelijkheid en draagvlak van je organisatie vergroot
  • Diversiteit draagt bij tot een groter innovatief en creatief vermogen
  • Je creëert een open en flexibele bedrijfscultuur, dat het werken plezanter maakt

Meer informatie

Het aanwerven van mensen met een fysieke of mentale beperking

Bron: Acerta