Fact-app uitgebreid naar andere sectoren

  • 26/03/2024

De ‘First Aid Communication Tool’ (FACT), ontwikkeld door het Interregproject ‘AB-Réfugiés-Emploi’, werd in 2020 gelanceerd in 8 talen. Naast een pakket basiswoordenschat met aandacht voor veiligheid en communicatie rond COVID-19, kon de gebruiker kiezen om een woordenpakket over land- en tuinbouw (430 termen) en/of een woordenpakket over de metaalindustrie (157 termen) te installeren. Ondertussen is FACT verder uitgebreid naar andere sectoren.

Over FACT

Dit project is tot stand gekomen met de hulp van verschillende partners. De woordenlijsten zijn opgemaakt in samenwerking met de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB), ‘Le Forem’ en de betrokken sectoren. “Native speakers” hebben de audiofragmenten ingesproken.

De gebruiker kiest zelf zijn brontaal en de gewenste doeltaal of doeltalen. Hij/zij kan scrollen door woordenlijsten (onderverdeeld in categorieën zoals gereedschap, machinerie, onderdelen, veiligheid, …), woorden zoeken (met ‘autocomplete’), favorieten instellen en zijn/haar kennis testen. Per term wordt in de gekozen talen de vertaling, de uitspraak en een ondersteunend beeld weergegeven. De app werd in twee fasen getest door de betrokken sectoren en werd gelanceerd naar aanleiding van Internationale Dag van de Vluchteling op zaterdag 20 juni 2020.

Ondertussen bevat de tool 3.000 woorden verdeeld over 11 talen: Nederlands, Frans, Engels, Arabisch, Dari, Oekraïens, Pashtu, Roemeens, Pools, Spaans en Somalisch. Daarnaast werden er ook woorden uit andere sectoren toegevoegd. FACT werd uitgebreid naar:

Promotievideo's

In 2023 werden promotievideo’s gemaakt van de FACT-app voor de horeca met de bekende patissier Dominique Persoone. De voorbeelden met woordspelingen zijn beschikbaar op het YouTube-kanaal van Wereldhuis West-Vlaanderen:

Meer informatie

Bron: FOD WASO