Werknemers die meerdere korte vakanties nemen, blijken meer ontspannen dan wie één lange vakantie in de zomer neemt. Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener Tempo-Team en professor Anja Van den Broeck (KU Leuven). Bijna driekwart van de Belgische werknemers neemt deze zomer minstens 2 weken aan één stuk vakantie, maar tegelijk neemt ook bijna 1 op de 10 helemaal geen 'groot zomerverlof'.
Met het kwakkelweer van de voorbije maanden kijken mensen misschien nog wel meer dan anders uit naar hun vakantie. Heel wat Belgen gaan er deze zomer dan ook een tijdje tussenuit. Uit een bevraging van HR-dienstverlener Tempo-Team bij 2.000 werknemers blijkt dat bijna driekwart (71,6 procent) minstens 2 weken aansluitend vakantie neemt. Een kwart van de bevraagden (26,3 procent) neemt 3 weken vakantie, 1 op de 10 (13,6 procent) zelfs 4 weken of meer.
Toch neemt niet iedereen een 'groot zomerverlof'. Uit de bevraging blijkt ook dat 1 op de 10 werknemers (9,3 procent) zijn vakantiedagen spreidt over verschillende periodes in het jaar.
Niet iedereen gaat dus voor een lange vakantie in de zomer, en daar blijken toch een aantal voordelen mee gepaard te gaan", zegt prof Anja Van den Broeck (KU Leuven), die als arbeidsmotivatie-expert het onderzoek mee uitvoerde. Werknemers die meerdere korte breaks nemen, gaan meer ontspannen hun vakantie in dan collega's die een langere verlofperiode nemen in de zomer
Dat vakanties niet alleen rust en ontspanning betekenen, blijkt alvast duidelijk uit de bevraging. Een kwart van de werknemers (27,2 procent) geeft aan dat de naderende vakantie voor meer stress zorgt. Ruim 1 op de 3 werknemers (34,9 procent) zegt bijvoorbeeld dat ze nog een sprintje moeten trekken om werkzaken afgerond of overgedragen te krijgen. Ook kan 1 op de 5 (20,9 procent) niet met een gerust gemoed op vakantie vertrekken door het besef dat het werk zich alleen maar verder opstapelt.