Belgen zijn Europees kampioen pendelen
Nieuws

Belgen zijn Europees kampioen pendelen

Belgen zijn in 2024 de meest mobiele werknemers van Europa. Gemiddeld leggen we dagelijks 39 kilometer af voor het traject heen en terug; de gemiddelde pendeltijd bedraagt 53 minuten per dag. Dat zijn de hoogste cijfers van alle ondervraagde landen, blijkt uit een onderzoek van HR-specialist SD Worx bij 18.000 werknemers.

  • 11 sep. 2024

Belgen zijn in 2024 de meest mobiele werknemers van Europa. Gemiddeld leggen we dagelijks 39 kilometer af voor het traject heen en terug; de gemiddelde pendeltijd bedraagt 53 minuten per dag. Dat zijn de hoogste cijfers van alle ondervraagde landen, blijkt uit een onderzoek van HR-specialist SD Worx bij 18.000 werknemers.

Samen met de werknemers in Denemarken en Italië leggen de Belgen de meeste kilometers woon-werkverkeer af. Gemiddeld gezien wonen Belgen het verst van het werk, want met bijna 40 kilometer heen en terug per dag (39 km) zijn we de kampioen in pendelafstand. Ook de Denen en de Italianen scoren bovengemiddeld (37 kilometer heen en terug). De Nederlanders, de Ieren en de Slovenen volgen met 34 kilometer per dag.

Gemiddeld zijn Belgische werknemers bereid om 48 km heen en terug te rijden (het Europees gemiddelde bedraagt 40 km). Enkel in landen als Denemarken, Finland en Slovenië (52 km) is de bereidwilligheid nog groter, al valt dit niet af te lezen in het aantal daadwerkelijk afgelegde kilometers.

Pendeltijd

Ook op het vlak van pendeltijd zijn de Belgen Europees woon-werkverkeerkampioen. Elke dag zijn we gemiddeld 53 minuten onderweg (heen en terug). Ook in Zweden, Roemenië en Verenigd Koninkrijk (52 minuten) zijn werknemers lang onderweg. Ter vergelijking: bij de Kroaten, Slovenen en Spanjaarden is dat gemiddeld slechts 40 minuten.

De maximale pendeltijd waartoe medewerkers bereid zijn, verschilt per land: Finnen en Zweden springen eruit met respectievelijk 63 en 62 minuten. Daarna volgen de Belgen, de Denen en de Engelsen met 60 minuten. Helemaal aan het andere uiterste zitten de Kroaten, die hun woon-werkverkeer het liefst beperken tot minder dan een half uur per dag (26 minuten).

Tijdverspilling

1 op de 3 Belgen ervaart het woon-werkverkeer als tijdverspilling, en slechts 12 procent slaagt erin om onderweg productief te zijn. Dat is beduidend minder dan in andere landen. “Mogelijk zit daar nog verbeterpotentieel in, naast de bestaande oplossing van gedeeltelijk thuiswerk”, aldus Veerle Michiels, mobiliteitsexpert en juridisch adviseur bij SD Worx. “Het is in het Verenigd Koninkrijk heel gebruikelijk om business calls aan te nemen of om op de laptop te werken tijdens het woon-werktraject. Het helpt natuurlijk dat er in de meeste treinen wifi aanwezig is, zeker op de langere trajecten.”

Ook opvallend: 1 op de 10 Belgen kent geen regulier woon-werkverkeer. Dat is iets lager dan gemiddeld in Europa.

Meer informatie

Bron: HR Square

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Wetswijziging betreffende het rookverbod op publiek toegankelijke plaatsen

Op 5 april 2024 verscheen de wet van 26 maart 2024 tot wijziging van de wet van 22 december 2009 betreffende een regeling voor rookvrije plaatsen en ter bescherming van de bevolking tegen tabaksrook in het Belgisch Staatsblad.
  • 17 okt. 2024
Nieuws

Te land, ter zee en in de lucht

Het Nederlands programma "Te land, ter zee en in de lucht" werd voor het eerst uitgezonden in 1978. Na 14 jaar afwezigheid werd het in 2024 opnieuw geprogrammeerd en kwam dit ook in België op de buis.
  • 16 okt. 2024

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks