Een commissie die belast werd met een onderzoek van het crisisbeheer in België overhandigde een witboek met aanbevelingen aan de minister.
Overheden zullen in toenemende mate met noodsituaties van diverse omvang en impact geconfronteerd worden. Recent werd België immers geconfronteerd met de coronapandemie, de overstromingen van juli 2021, cyberaanvallen op diverse FOD’s, de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne of de aanslagen van 2016.
Op vraag van de minister van Binnenlandse Zaken werd op 28 maart 2022 een multidisciplinaire commissie van deskundigen opgericht. De opdracht van de commissie bestaat erin het crisisbeheer op alle beleidsniveaus in België in kaart te brengen en een advies uit te werken met coherente en praktijkgerichte aanbevelingen.
De Commissie van deskundigen inzake crisisbeheer heeft op 25 april 2023 het witboek met aanbevelingen ter verbetering van het crisisbeheer in België overhandigd aan minister Verlinden.
De gehanteerde methodologie - een mix van breed bronnenonderzoek, interviews, workshops en participatie van het parlement - is vernieuwend gezien de reikwijdte en de focus op de deskundigheid van lokale actoren en burgers.
In dit witboek wordt gesteld dat een duurzame risicocultuur moet ontwikkeld worden in alle sectoren van de samenleving. Momenteel zijn er wel enkele acties om de bevolking en de samenleving bewust te maken van risico's, maar die zijn onvoldoende gepland en gecoördineerd.
Vervolgens worden verschillende prioriteiten bepaald met daarbij telkens een aantal concrete maatregelen (vb. het risicobewustzijn bij de overheidsdepartementen vergroten, crisisactoren opleiden,...).