Hoe vermijd je schouwbrand?
Nieuws

Hoe vermijd je schouwbrand?

Schouwbranden komen helaas nog steeds veel voor in ons land. Zorg voor een goed onderhoud van de schoorsteen om schouwbrand te vermijden!

  • 26 sep. 2023
  • Brand

Schouwbranden komen helaas nog steeds veel voor in ons land.  Elk jaar worden er meer dan 3000 geregistreerd. De belangrijkste tip om een schouwbrand te voorkomen is om je schoorsteen goed te onderhouden.

Hoe gaat het mis?

Als je stookt met hout, kolen of stookolie, kan er zich roet hechten aan de schoorsteenwand. Dat is het geval bij traditionele schoorstenen, maar zelfs bij inox-buizen kan er zich een probleem voordoen. Roet kan samenkoeken tot een teerachtige substantie, creosoot. Deze kan ontbranden bij een temperatuur van ongeveer 500°C, wat in een mum van tijd wordt bereikt als je een kachel of open haard gebruikt.

Wat kan je preventief doen?

De belangrijkste tip om een schouwbrand te voorkomen is om je schoorsteen goed te onderhouden. Dit wil zeggen dat je die minstens een keer per jaar laat vegen door een bekwaam vakman. Laat de vakman controleren of er geen scheuren of lekken zijn en zorg voor voldoende trek in de schoorsteen.  Gebruik ook droog, onbehandeld hout bij het stoken en ventileer de ruimte voldoende.

Wat bij schouwbrand?

Als er zich toch een schouwbrand voordoet, bel dan het noodnummer 112. Doe indien mogelijk een bluspoging met zand of zout (zo voorkom je rook in huis).  Sluit de schoorsteenklep en de luchttoevoer van de kachel en maak de ruimte rond de kachel vrij van brandbaar materiaal.  Neem nooit onnodige risico’s en breng jezelf in veiligheid.

Meer informatie

Bron: Civiele Veiligheid

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Fireforum Congres 2024

Fireforum stimuleert de dialoog tussen de industrie, de brandweer, de overheid en onderzoeksinstellingen. Tijdens het tweejaarlijks congres krijgen de leden en geïnteresseerden diepgaande updates rond alle facetten van brandveiligheid. Op 14 november 2024 gaat het Fireforum congres door. Ben jij erbij?
  • Brand
  • 04 okt. 2024
Nieuws

Wanneer lithium-ionbatterijen gelijkstaan aan brand

De belangrijkste oorzaak van brand in de afval- en recyclagesector zijn verkeerd gesorteerde lithium-ionbatterijen. 
  • Brand
  • 04 dec. 2023

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks