Rouw op de werkvloer

Wat doe je wanneer een medewerker geconfronteerd wordt met een ingrijpend verlies? Vaak zitten zowel de medewerker zelf als de collega's met heel wat vragen.

Mogen we de collega contacteren? Moeten we ernaar vragen, of net niet? Waar moet rekening mee gehouden worden? In deze opleiding krijg je handvaten aangereikt voor het omgaan met rouw op de werkplek.

  • Halve dag
  • 195 excl. btw

Blijf op de hoogte van toekomstige nieuwe data
en schrijf je in voor de opleidingsmail.


Webinar

Online

16/05/2024
9.00u

Meer info
 

Doelgroep

Preventieadviseurs, vertrouwenspersonen, HR en iedereen die collega’s bijstaat die te maken krijgen met verlies en rouw in de werkomgeving.

Het programma

Rouw is een normale reactie op het verlies van iets of iemand dierbaar. Het uit zich in heel wat emoties zoals verdriet, machteloosheid, angst, ongeloof, boosheid, .... maar ook in lichamelijke en cognitieve uitingen zoals energieverlies, vermoeidheid en concentratieproblemen. Rouwen vraagt tijd en energie, en is een proces dat loopt over jaren.  

Het werk en de daarbij horende contacten met collega’s maken voor de meeste mensen een belangrijk deel uit van het leven. Het geeft een identiteit en een doel. Net daarom is de impact van een verlies op het professionele leven meestal groot.

  • Zal ik terug beginnen werken of heb ik nog tijd nodig om thuis, in rust, met mijn verlies bezig te zijn?
  • Kan ik de job die ik vroeger deed weer oppikken?
  • Heeft het allemaal nog betekenis, of zoek ik naar iets dat me nu zinvoller blijkt? 

 

Het zijn enkele vragen die gesteld worden door mensen die geconfronteerd worden met een ingrijpend verlies. 

Ook de werkgever, personeelsdienst en collega’s zitten vaak met veel vragen: 

  • Komt onze collega nog terug, en zoja, wanneer?
  • Kunnen we contact opnemen met onze collega tijdens zijn of haar ziekteverlof?
  • Hoe kunnen we onze collega opvangen als hij of zij terug komt werken?
  • Hoe reageren we best?
  • Is een aanpassing van de werkinhoud of werkvorm mogelijk binnen de structuren van dit bedrijf? 

 

Het zijn uitdagingen die te maken hebben met de combinatie van zorg voor de individuele werknemer én tegelijk ook het grotere geheel van een goed beleid en bedrijfseconomische processen.

Overleg en een afstemming bij elke specifieke situatie zijn een must om een waardevolle dialoog op te bouwen. Dit is de gedeelde verantwoordelijkheid van diegene die zoekend of rouwend is en van de werkgever. Deze dialoog ontbreekt meestal vanuit onwetendheid van alle betrokkenen.

Het kan nochtans anders, want deze periode is cruciaal en houdt een grote kans in, zowel voor de werknemer als voor de werkgever. Denk maar aan beduidend minder ziekteverzuim, versterkte loyaliteiten en vertrouwen in een betere samenwerking.

Het programma
Algemeen kader rond rouwprocessen
Noden en uitdagingen rond re-integratie van een werknemer in rouw
Noden en uitdagingen van teams na het verlies van een collega op de werkvloer

Attest

Preventieadviseurs, milieucoördinatoren, … zijn verplicht een aantal bijscholingen te volgen per jaar. Bij alle bijscholingen via Prebes ontvang je steeds een aanwezigheidsattest.

Kmo-portefeuille

Ontvang tot 30% korting via de kmo-portefeuille. Prebes is erkend als dienstverlener voor de pijler opleiding, met erkennigsnummer DV.O109829. Op www.vlaio.be vind je het regelement.

Bouwsubsidie

Als bouwbedrijf kan je sectorale tussenkomsten voor je arbeiders PC 124 aanvragen (enkel via Constructiv). Deze bouwsubsidie is cumuleerbaar met de kmo-portefeuille.

Docenten

An Hooghe Linked-in

Overleg en een afstemming op elke specifieke situatie zijn een must om een waardevolle dialoog op te bouwen.

Webinar

Online

16/05/2024
9.00u

Meer info