Vertrouwenspersonen

Prebes verenigt vertrouwenspersonen en biedt hen praktische informatie en een ondersteunend netwerk. Als lid van Prebes krijg je toegang tot het Prebes kenniscentrum, de provinciale activiteiten, de ledendeals én kan je met korting naar de Prenne.

Als je lid wordt bij ons, kan je direct genieten van heel wat voordelen en ledendeals. Prebes zorgt dat je groeit in je job, je jouw kennis verrijkt en je visibiliteit binnen de preventiewereld vergroot! En dit voor slechts € 95,00 per jaar excl. btw.

Word lid

Activiteiten

Naam Thema Provincie Datum Duur Soort Prijs Enkel leden Gearchiveerd

Heb je een voorstel dat je met ons wil delen? Contacteer ons
en bepaal mee het toekomstig bijscholingsaanbod!

Informatie

Documenten voor vertrouwenspersonen

Sensibilisatiemateriaal voor vertrouwenspersonen

  • Affiche bekendmaking vertrouwenspersoon
  • Affiche Chaos in je hoofd? Ga naar de vertrouwenspersoon
  • Affiche: Stress? Praat erover

Interessant voor jou

 

Kenniscentrum

Nieuws

Bedrijfscultuur is cruciaal voor welzijn op het werk

De sleutel voor succes wat betreft het bevorderen van welzijn op de werkvloer ligt vooral in de bedrijfscultuur. Dat kwam naar voor uit een gezamelijk onderzoek van UGent en Liantis.

Eén jaar recht op deconnectie

Een jaar na de invoer van het ‘recht op deconnectie’ krijgen zes op de tien Vlamingen (61 procent) ook buiten de werkuren berichten, telefoons en/of mails van zijn leidinggevende.Toch ervaart ook 21 procent minder werkstress sinds de invoering.

Digitale interventies en apps voor geestelijke gezondheid

Een verankering van digitale hulpmiddelen van goede kwaliteit in de klassieke zorg  kan een deel van de oplossing bieden voor de lange wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg. Door middel van een reeks nieuwe aanbevelingen wil de Hoge Gezondheidsraad bijdragen aan de ontwikkeling van zo’n kader op nationaal niveau.

Mag je tekens van overtuiging op de werkvloer verbieden?

Een werkgever, zowel uit de private als uit de openbare sector, kan een regel invoeren die het dragen van tekens van overtuigingen verbiedt binnen zijn organisatie. Hij moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om elke vorm van discriminatie te voorkomen.

Voelen werknemers zich gewaardeerd op het gebied van welzijn en productiviteit?

Naar aanleiding van zijn Global Human Capital Trends rapport 2024 onthulde Deloitte België lokale inzichten voor ons land. Het globaal rapport, dat gebaseerd is op de perspectieven van 14.000 bedrijfs- en HR-leiders uit 95 landen, benadrukt het belang van transparantie, menselijke duurzaamheid en de verschuiving naar productieve werkomgevingen zonder grenzen.

Nieuwe publicatie: Psychosociale risico's op het werk

Een afdeling van FOD Werkgelegenheid heeft, in samenwerking met personen uit de academische wereld, een verzameling gemaakt van de rechtspraak van de arbeidsgerechten inzake de toepassing van de wettelijke bepalingen over psychosociale risico's op het werk.

Vulde jij de enquête over taboes op de werkvloer al in?

Er bestaan zowel voor mannen als voor vrouwen nog een aantal gespreksonderwerpen die taboe zijn op de werkvloer. Vulde jij de enquête van professor De Prins hierover al in?

Nobelprijswinnaar en psycholoog Daniel Kahneman (90) overleden

De Israëlisch-Amerikaanse Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman is overleden op 90-jarige leeftijd. Kahneman deed onderzoek naar de systemen die bepalen hoe we denken en keuzes maken bij het consumeren.

Verplichte aanstelling vertrouwenspersoon in het Vlaams hoger onderwijs

Op 8 december 2023 verscheen een Vlaams decreet m.b.t. grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs. Het decreet introduceert onder andere een verplichting voor hoger onderwijsinstellingen in Vlaanderen om minstens één vertrouwenspersoon voor studenten aan te stellen. 

Recordaantal werknemers in ziekteverlof omwille van mentale problemen

Onze mentale gezondheid ging er in 2023 op achteruit. Een op de vijf Belgen heeft het heel zwaar. Dat hoge cijfer zou te maken hebben met een toenemend gevoel van onzekerheid.