Nieuw KB laat TWW controleren op verplichte verzekering

  • 11/04/2022

Op 17 maart verscheen een nieuw KB in het Belgisch Staatsblad dat de inspecteurs van Toezicht Welzijn op het Werk de bevoegdheid geeft om te gaan controleren of aannemers zich in regel hebben gesteld met de verplichte verzekering voor de tienjarige aansprakelijkheid.

Bewijs van verzekering

Sinds 1 juli 2018 moeten aannemers die belast zijn met of betrokken bij de realisatie van een gesloten ruwbouw (water- en winddicht) deze verzekering afsluiten en hiervan het bewijs bezorgen aan zowel bouwheer als architect, vooraleer de werken aan te vatten. 

Controle TWW

De sociaal inspecteurs van de AD TWW zijn volgens dit KB bevoegd om de overtredingen vast te stellen op deze 2 wetten en de directeur-generaal (en bij afwezigheid of verhinderding een adviseur-generaal) van de AD Economische Inspectie van de FOD Economie is aangesteld om de transactie uit te voeren volgens het Wetboek Economisch recht (WER). De bedragen mogen niet lager zijn dan 26 euro en niet hoger dan 80.000 euro.

Wetgeving

Volgens hoofdstuk 3 (Verplichting tot verzekering: art. 5 tem 9) zijn aannemers sinds de wet van 31 mei 2017 verplicht een verzekering af te sluiten van de 10-jarige burgerlijke aansprakelijkheid in de bouwsector.

Volgens hoofdstuk 3 (Verplichting tot verzekering: art. 3 tem 9) zijn landmeter-experten en de veiligheids- en gezondheidscoördinatoren sinds de wet van 9 mei 2019 verplicht een verzekering af te sluiten voor intellectuele prestaties die zij beroepshalve stellen.

Door publicatie van het nieuwe KB mogen ook landmeters en veiligheidscoördinatoren zich aan controles verwachten op de voor hen sinds 2019 verplichte verzekering op de tienjarige aansprakelijkheid voor hun intellectuele prestaties.

Meer informatie

Bron: Confederatie Bouw