Sociale verkiezingen 2024: het aftellen is begonnen

Op 1 oktober 2022 begon een beslissende periode voor de komende sociale verkiezingen. De teller loopt 12 maanden: als er tussen 1 oktober 2022 en 30 september 2023 50 werknemers (100 voor de ondernemingsraad) in dienst zijn, moet de onderneming in mei 2024 verkiezingen houden.

Sociale verkiezingen, hoe zit dat juist?

Onder voorbehoud van komende wetgeving zullen de verkiezingen in mei 2024 plaatsvinden.

De referteperiode komt overeen met vier opeenvolgende kwartalen waarin het gemiddelde aantal gewoonlijk tewerkgestelde werknemers wordt berekend.

Met het resultaat van die berekening kunnen de ondernemingen nagaan of ze verplicht zullen zijn sociale verkiezingen te organiseren naargelang ze de drempel van 50 of 100 werknemers bereiken:

  • 50 voor de oprichting van het CPBW (Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk)
  • 100 voor de oprichting van de OR (ondernemingsraad)

Als de drempel van 50 niet wordt bereikt, zijn de ondernemingen vrijgesteld.

Nieuwe referteperiode

Tot 2016 kwam de referteperiode overeen met de vier kwartalen van het kalenderjaar vóór dat van de verkiezingen. Die kalender zorgde voor problemen voor ondernemingen die dicht bij de drempel van 50 of 100 werknemers zaten, omdat zij pas over de definitieve cijfers beschikten in de loop van december, m.a.w. nadat de pre-electorale fase al was ingegaan.

Om een einde te maken aan die rechtsonzekerheid, zijn de sociale partners in de NAR overeengekomen om de nieuwe referteperiode tussen 1 oktober van het jaar N-2 en 30 september van het jaar N-1 te laten vallen, zodat de ondernemingen de nodige cijfers over hun personeelsbestand kennen vóór de aanvang van de verkiezingsprocedure (midden december van jaar N-1).

Bron: VBO