Mag je gsm gebruiken in de wagen?

  • 30/01/2023

3 op de 10 Vlaamse automobilisten bedienen bijna elke rit hun gsm terwijl het toestel los in de wagen ligt, zo blijkt uit een nieuwe gedragsbevraging van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Een iets grotere groep, 1 op de 3, manipuleert bijna elke rit de telefoon wanneer die in een vaste houder op het dashboard zit. Dat laatste is wettelijk toegelaten, maar evenmin veilig.

Cijfers smartphonegebruik in de wagen

  • 29% van de Vlaamse autobestuurders tussen 18 en 54 jaar verklaart dat ze bijna elke rit hun telefoon bedienen terwijl die gewoon los in de wagen ligt, wat verboden is.
  • 33% verklaart dat ze bijna elke rit met hun gsm bezig zijn wanneer het toestel in een vaste houder zit, zoals de wet voorschrijft. Maar ook deze visuele afleiding kan levensgevaarlijk zijn.
  • 84% van de bevraagden vindt berichten typen tijdens het rijden gevaarlijk of onaanvaardbaar, maar 48% heeft het toch al eens gedaan.
  • 50% verbindt zijn telefoon bijna elke rit automatisch met een carkit of het multimediascherm in de wagen
  • 34% legt het toestel buiten handbereik
  • 25% zet de gsm op stil
  • 24% zet het toestel in een vaste houder op het dashboard

Wat zegt de wet?

Sinds 3 maart 2022 mag je je telefoon tijdens het rijden enkel bezigen als het toestel in een geschikte houder zit. Je gsm gebruiken wanneer het toestel los op je schoot, op de middenconsole of op de passagierszetel ligt, is dus verboden. Hetzelfde geldt voor andere mobiele apparatuur met een scherm, zoals gps-toestellen of mediaspelers.

In de eerste helft van 2022 stelde de politie in Vlaanderen 33.567 inbreuken vast betreffende gsm-gebruik tijdens het rijden. Ongeoorloofd gebruik van mobiele apparatuur tijdens het rijden is een overtreding van de derde graad. Wie wordt betrapt, riskeert een onmiddellijke inning van 174 euro plus administratieve kosten. Bij dagvaarding voor de politierechtbank kan de rechter boetes opleggen van 240 tot 4000 euro, en ook een verval van het recht tot sturen behoort tot de mogelijkheden. Beginnende bestuurders moeten minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen alvorens ze opnieuw mogen rijden. Bij herhaling gelden nog strengere straffen.

1, 2, 3, focus!

Onder de noemer “Focus op de weg, niet op je gsm” lanceert de VSV een nieuwe campagne die automobilisten helpt om gefocust te blijven in het verkeer. 

In een korte video toont tv-presentatrice An Lemmens in drie eenvoudige stappen hoe je daarvoor te werk gaat:

  1. connecteer je telefoon met het multimediasysteem van je wagen,
  2. stel vervolgens je navigatie of muziek in, en
  3. leg tot slot je toestel uit het zicht of plaats het in een vaste houder.

Zo hou je je ogen op de weg en je handen aan het stuur, en rij je gefocust en ontspannen.

Meer informatie