Mag je gsm gebruiken in de wagen?
Nieuws

Mag je gsm gebruiken in de wagen?

3 op de 10 Vlaamse automobilisten bedienen bijna elke rit hun gsm terwijl het toestel los in de wagen ligt.

  • 30 jan. 2023

3 op de 10 Vlaamse automobilisten bedienen bijna elke rit hun gsm terwijl het toestel los in de wagen ligt, zo blijkt uit een nieuwe gedragsbevraging van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Een iets grotere groep, 1 op de 3, manipuleert bijna elke rit de telefoon wanneer die in een vaste houder op het dashboard zit. Dat laatste is wettelijk toegelaten, maar evenmin veilig.

Cijfers smartphonegebruik in de wagen

  • 29% van de Vlaamse autobestuurders tussen 18 en 54 jaar verklaart dat ze bijna elke rit hun telefoon bedienen terwijl die gewoon los in de wagen ligt, wat verboden is.
  • 33% verklaart dat ze bijna elke rit met hun gsm bezig zijn wanneer het toestel in een vaste houder zit, zoals de wet voorschrijft. Maar ook deze visuele afleiding kan levensgevaarlijk zijn.
  • 84% van de bevraagden vindt berichten typen tijdens het rijden gevaarlijk of onaanvaardbaar, maar 48% heeft het toch al eens gedaan.
  • 50% verbindt zijn telefoon bijna elke rit automatisch met een carkit of het multimediascherm in de wagen
  • 34% legt het toestel buiten handbereik
  • 25% zet de gsm op stil
  • 24% zet het toestel in een vaste houder op het dashboard

Wat zegt de wet?

Sinds 3 maart 2022 mag je je telefoon tijdens het rijden enkel bezigen als het toestel in een geschikte houder zit. Je gsm gebruiken wanneer het toestel los op je schoot, op de middenconsole of op de passagierszetel ligt, is dus verboden. Hetzelfde geldt voor andere mobiele apparatuur met een scherm, zoals gps-toestellen of mediaspelers.

In de eerste helft van 2022 stelde de politie in Vlaanderen 33.567 inbreuken vast betreffende gsm-gebruik tijdens het rijden. Ongeoorloofd gebruik van mobiele apparatuur tijdens het rijden is een overtreding van de derde graad. Wie wordt betrapt, riskeert een onmiddellijke inning van 174 euro plus administratieve kosten. Bij dagvaarding voor de politierechtbank kan de rechter boetes opleggen van 240 tot 4000 euro, en ook een verval van het recht tot sturen behoort tot de mogelijkheden. Beginnende bestuurders moeten minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen alvorens ze opnieuw mogen rijden. Bij herhaling gelden nog strengere straffen.

1, 2, 3, focus!

Onder de noemer “Focus op de weg, niet op je gsm” lanceert de VSV een nieuwe campagne die automobilisten helpt om gefocust te blijven in het verkeer.

In een korte video toont tv-presentatrice An Lemmens in drie eenvoudige stappen hoe je daarvoor te werk gaat:

  1. connecteer je telefoon met het multimediasysteem van je wagen,
  2. stel vervolgens je navigatie of muziek in, en
  3. leg tot slot je toestel uit het zicht of plaats het in een vaste houder.

Zo hou je je ogen op de weg en je handen aan het stuur, en rij je gefocust en ontspannen.

Meer informatie

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Tweede editie van de ‘Dag van de Fietshelm’

Op 9 april 2025 organiseerde de Hersenletsel Liga in samenwerking met verschillende partners de tweede editie van de ‘Dag van de Fietshelm’. In aanwezigheid van ambassadeur Geert Meyfroidt werd de aftrap gegeven van een nieuwe campagne waarbij mensen aangemoedigd worden om altijd een fietshelm te dragen.
  • 24 apr. 2025
Nieuws

Inspectie-instrument 'Beperken van schade door explosies'

Het inspectie-instrument 'Beperken van schade door explosies' werd ontwikkeld door de Belgische Seveso-inspectiediensten om na te gaan of de exploitant de nodige maatregelen heeft genomen om de schadelijke gevolgen van een explosie te beperken.
  • 24 apr. 2025

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks