CAO 164: fietsvergoeding woon-werkverkeer

Op 24 januari 2023 werd CAO 164 goedgekeurd. Deze CAO regelt in 10 artikels de toekenningsvoorwaarden, het bedrag en de modaliteiten van de fietsvergoeding

CAO 164 in hoofdlijnen

Deze CAO regelt in 10 artikels de toekenningsvoorwaarden, het bedrag en de modaliteiten van de fietsvergoeding. Deze CAO is aanvullend en doet geen afbreuk aan de reeds gesloten sector- of ondernemings-CAO’s hierover.

De overeenkomst is van toepassing op regelmatige verplaatsingen met de fiets.

Begrip "fiets"

Een fiets wordt beschouwd als rijwiel, gemotoriseerd rijwiel of speedpedelec zoals gedefinieerd in het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer. Andere vervoersmiddelen vallen hier niet onder.

"Regelmatige verplaatsing"

Ten minste 1 keer per week met de fiets of een volledig seizoen wordt in de CAO als voorbeeld gegeven van “regelmatige verplaatsingen”.

Hoe werkt het?

Het traject wordt op 20 km heen geplafonneerd. Het basisbedrag voor de fietsvergoeding bedraagt 0,145 euro per afgelegde kilometer, maar is geïndexeerd. Voor 2023 komt dit neer op 0,27 euro. Het bedrag wordt gestort in de betaalperiode die in de onderneming gebruikelijk is. De werknemer vermeldt het aantal kilometers en het aantal betrokken dagen en dient een verklaring op erewoord in.

Vanaf wanneer?

Deze CAO treedt in werking op 1 mei 2023 en is voor onbepaalde termijn gesloten. In het najaar 2024 gebeurt een evaluatie van deze CAO. 

Meer informatie

Bron: Beswic