Nieuwe richtlijnen voor veilig onderhoud van hydraulische en pneumatische installaties

Regelmatig onderhoud van hydraulisch aangedreven machines is noodzakelijk, maar brengt ook risico's met zich mee. CETOP geeft een aantal richtlijnen.

Risico's bij onderhoud

Hydraulisch aangedreven machines zijn van essentieel belang om machines in de verwerkende industrie en grote mobiele arbeidsmiddelen (bijvoorbeeld machines in de bouw, schepen, …) in beweging te houden. Regelmatig onderhoud is dan ook noodzakelijk.

Het werken aan deze hydraulische of pneumatische machines brengt een aantal gevaren met zich mee en kan ook voor specifieke risico’s zorgen, zoals:

  • de opgeslagen energie (zoals druk)
  • de temperatuur
  • ontbranding (in functie van fluïdum)
  • injectieletsels

3 competentieniveaus

CETOP, het Europese fluid power comité, heeft het initiatief genomen voor de ontwikkeling van een harmonisatieprogramma met betrekking tot de kwalificaties van het personeel dat dergelijke machines onderhoudt.Dit heeft als bijkomend voordeel dat het de mobiliteit van vaardigheden in heel Europa vergemakkelijkt.

Voor het veilig uitvoeren van onderhoud heeft het CETOP 3 competentieniveaus opgezet, met zowel op kennis als op competentie gebaseerde vaardigheden. Er worden ook opleidingscentra erkend die deze opleidingen kunnen verschaffen.

Prenne 66

Perslucht wordt in diverse sectoren gebruikt. Het heeft niet onaanzienlijke drukgevaren en vereist dus de nodige veiligheidsrichtlijnen. Gezien de energiecrisis kan het van belang zijn persluchtverliezen te beperken, want dit heeft een invloed op de energiekost en verkleint de voetafdruk. In de module "Werken met én onder hoge perslucht(druk)" op Prenne 66 kom je te weten hoe veiligheid, efficiëntie, milieu en energie hand in hand gaan.

👉 Schrijf je in voor Prenne 66

Meer informatie

Bron: Beswic