Last van overgangsklachten op het werk?

  • 04/05/2023

Over de invloed van de overgang op het werk vind je nog niet zo gek veel terug. Toch is het in het kader van welzijn op het werk en preventie zeker geen overbodig topic. Tijd om dit topic uit de taboesfeer te trekken.

Overgangsklachten

Vrouwen in de overgang kunnen te maken krijgen met lichamelijke en mentale klachten die van invloed zijn op hun werk. Overgangsklachten kunnen onder meer leiden tot een lagere productiviteit, minder werkplezier en meer verzuim

1 op 3

Ruim een derde van de werkende vrouwen in de overgang ervaart beperkingen op de werkvloer. Zeker in het kader van duurzame inzetbaarheid van medewerkers is het dus belangrijk dat werknemers en werkgevers weten welke klachten de overgang kan veroorzaken, en dat vrouwen voor informatie (en zo nodig zorg) terecht kunnen bij de huisarts of de arbeidsarts.

Taboe

Het is daarnaast ook belangrijk dat overgangsklachten bespreekbaar zijn op het werk, zodat werknemer en werkgever samen kunnen kijken naar eventuele maatregelen, zodat vrouwen met klachten duurzaam inzetbaar blijven en ziekteverzuim kunnen beperken of voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat aandacht en sociale steun vanuit het werk belangrijk is voor het welbevinden van werkende vrouwen met overgangsklachten. Helaas is dit thema nog vaak taboe.

Burn-out, depressie of... de overgang?

Natuurlijk is het ook van belang dat deze klachten juist geïdentificeerd worden. Soms worden overgangsklachten ten onrechte aanzien voor burn-out of depressie, aangezien er heel wat overlappende symptomen kunnen zijn.

Menopauze op Prenne 66

Meer aandacht voor het thema is alvast een stap in de goede richting. Op Prenne 66 kan je de module volgen "Ook meisjes van 50 zijn aan het werk. Aanbevelingen over menopauze en werk".

👉 Schrijf je in voor Prenne 66

Meer informatie

  • Ook meisjes van 50 zijn aan het werk. Aanbevelingen over menopauze en werk | Prenne 66
  • De overgang en werk | Arboportaal
Bron: Arboportaal, Prenne