Individueel maatwerk start op 1 juli 2023

Vorige zomer keurde de Vlaamse Regering het uitvoeringsbesluit maatwerk bij individuele inschakeling goed dat zorgt voor een nieuw beleidskader vanaf 1 juli 2023.

Meer kansen voor personen met een arbeidsbeperking

Werknemers met een arbeidsbeperking beschikken over vele talenten en vaardigheden. De arbeidsbeperking kan echter ook eventuele extra kosten of een lagere productiviteit met zich meebrengen. Individueel maatwerk verlaagt de drempel voor de aanwerving en tewerkstelling van personen met een arbeidsbeperking en zorgt voor een goede werkomgeving en begeleiding. Werkgevers kunnen rekenen op een financiële ondersteuning in de vorm van een loonpremie en/of een begeleidingspremie. 

Transitieperiode

Individueel maatwerk bouwt verder op de ervaringen van de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), de Sociale Inschakelingseconomie (SINE), de Lokale Diensteneconomie (LDE) en de maatwerkafdelingen (MWA) binnen de maatregel collectief maatwerk. Deze vier maatregelen worden geïntegreerd binnen het nieuwe beleidskader van individueel maatwerk. 

Er werd een overgangsperiode bepaald tussen 1 januari en 30 juni 2023 om de overgang naar het nieuwe kader goed te laten verlopen en alle betrokken organisaties voldoende tijd te geven om zich voor te bereiden. Zo kan nog tot 30 juni 2023 beroep gedaan worden op de ondersteuning van VOP, SINE, LDE en MWA. Vanaf 1 juli 2023 verloopt een aanvraag voor individueel maatwerk via indiening bij het Departement Werk en Sociale Economie.

Meer informatie