Als preventieadviseur pas je maar beter op voor bepaalde planten. Ze kunnen branden en problemen met de infrastructuur veroorzaken.
Door de mens verspreiden planten zich alsmaar meer buiten hun natuurlijk verspreidingsgebied. Sommige van deze exoten gedragen zich invasief en vormen een bedreiging voor de biodiversiteit.Invasieve plantensoorten kunnen ook voor heel wat onveiligheid zorgen, zoals deze twee voorbeelden duidelijk maken:
Multifactoriële factoren liggen aan de basis van de dodelijkste branden in Hawaï in augustus 2023. Hawaï wordt geconfronteerd met een zeer acute droogte die snel is opgetreden. In die omstandigheden vatten planten sneller vuur en kan de kleinste vonk al aanleiding geven tot brand. Nieuwe invasieve grassoorten vormen daarbij de ideale brandstof.
Met zijn robuuste wortels kan invasieve Japanse duizendknoop de infrastructuur van het hoogspanningsnet beschadigen. Daarom zette Elia schapen in om deze woekerplant weg te grazen. Dit kadert in een proefproject waarbij men op zoek gaat naar efficiënte manier om de plant uit te roeien.
In Afdeling 9.1.6. (boek 1 en 2 van het AREI) en Afdeling 9.1.5 (boek 3 van het AREI) is er sprake van het document met uitwendige invloeden.
Er zijn 3 soorten uitwendige invloedsfactoren: omgeving, gebruik en constructie, die respectievelijk beginnen met de letter A, B of C.
Rond flora en fauna zijn dit respectievelijk de codes AK en AL. Beiden zijn onderverdeeld in 2 groepen: te verwaarlozen en risico.
In de elektrische keuringsverslagen worden regelmatig opmerkingen gemaakt omtrent deze uitwendige invloedsfactoren, omdat ze niet bepaald zijn.
Op Prenne 67 op 14 september 2023 zijn er 2 modules rond elektriciteit waarbij er één (14.50-15.50) te maken heeft met uitwendige invloedsfactoren.