Handhaving van de welzijnsreglementering: de regel streng, de zonde goedkoop?

Handhaving van de welzijnsreglementering: de regel streng, de zonde goedkoop?

Wat wordt er verwacht van de verschillende betrokken partijen zoals werkgever, hiërarchische lijn, preventieadviseur? Welke verantwoordelijkheid en/of aansprakelijkheid?

Kom het te weten tijdens deze studienamiddag: handhaving van de welzijnsreglementering!

Over dit evenement

De wetgever heeft verschillende taken en verantwoordelijkheden toegewezen aan werkgevers, hiërarchische lijn en preventieadviseurs. De handhaving op het vlak van deze regelgeving  ligt in handen van de arbeidsinspectie (Toezicht welzijn op het werk). Deze werkt op basis van vastgelegde prioriteiten. Hierbij horen zowel reactieve opdrachten bv. vragen van de gerechtelijke autoriteiten, onderzoek van vergunningsaanvragen,  arbeidsongevallen, ... als proactieve basisinspecties. Hierbij worden enerzijds de nodige documenten nagekeken en anderzijds gebeurt een rondgang op de arbeidsplaats. Wat wordt er verwacht van jullie als preventieadviseurs in het hele proces? Hoe is de arbeidsinspectie georganiseerd? Op welke manier worden de inspectieprioriteiten vastgelegd? Wat kan je verwachten bij een bezoek van de arbeidsinspectie? Wat gebeurt er bij een arbeidsongeval? Op deze vragen krijg je een antwoord van Pieter Bolle, adviseur-generaal en hoofd van de regionale directies Arbeidsinspectie (Toezicht Welzijn op het Werk) FOD WASO.

De aansprakelijkheid van een preventieadviseur is in principe beperkt, omdat hij enkel een adviserend karakter heeft en de werkgever de eindverantwoordelijkheid draagt. Toch kan hij aansprakelijk gesteld worden bij ernstige nalatigheid, fouten of wettelijke overtredingen. Pieter Pecinovsky (Of Counsel bij Van Olmen & Wynant, Docent Arbeidsrecht, ULB Research Fellow KU Leuven) zet in deze presentatie de wettelijke regels uiteen inzake de professionele aansprakelijkheid, zowel op burgerrechtelijk als op strafrechtelijk vlak.

Tot slot worden de procedures en ervaringen van het arbeidsauditoraat besproken door Philip Berben, ere-magistraat en gewezen auditeur bij de Arbeidsrechtbank van Leuven.
Sinds het einde van de 19de eeuw is er meer en meer wetgevend werk inzake sociaal-en arbeidsrecht tot stand gekomen. Geschillen rond deze rechtstakken werden in verspreide slagorde door allerlei instanties beslecht tot in 1970 het nieuw gerechtelijk wetboek een en ander beter coördineerde. De Arbeidsrechtbanken werden o.a. opgericht met in hun schoot een eigen parket (arbeidsauditoraat). Sinds dat jaar zijn de auditoraten een steeds performantere rol gaan spelen zowel als adviserende en/of onderzoekend orgaan in burgerlijke zaken als in de hoedanigheid van openbaar ministerie in (sociaal)strafonderzoek .

Kortom, tijdens deze interessante studienamiddag wordt heel het proces dat een preventieadviseur kan meemaken op een heldere manier uitgeklaard!
Moderator van dienst is Luc Van Hamme, ere-adviseur-generaal en voormalig hoofd van de regionale directies Arbeidsinspectie (Toezicht Welzijn op het Werk) FOD WASO.
 

Voor wie?

Enkel leden

Om het programma van deze opleiding te zien, kies je eerst een locatie en startdatum hierboven.

We zijn met 30 deelnemers!

Er zijn momenteel 30 deelnemers, waarvan 27 worden getoond.Er zijn nog 30 plaatsen beschikbaar.

BC

Ben Christiaens

Groep IDEWE
CV

Cecile Vanbrabant

Befimmo Real Estate Group
CB

Cedric Buchet

AB INBEV BELGIUM NV
CC

Conrad Colman

DD

David Dekoning

Defensie
DV

Dirk Vandervelde

Perspective.brussels
EV

Eddy Van Havere

brandweerzone Rivierenland
EV

Eddy Van Mieghem

SARPI remediation
EV

Ellen Vermeyen

AXA
EM

Eva Matthys

ZAVO
FD

Filip De Winter

GH

Greet Hoebeeck

Google Maps Image

Het evenement gaat door in Odisee Campus Brussel (lokaal 6306)

Warmoesberg 43, 1000 Brussel

Word lid
van Prebes