Tijdens de eerste sessie geeft Paul Peeters (Consultant en lesgever brandpreventie) een overzicht van de methodes voor risico identificatie en -evaluatie:
risicoanalyse is duidelijk iets meer dan een berekening, de
risicoanalyse heeft veel meer van gezond verstand. Nadien gaat hij dieper in op het brandpreventiedossier. Het voorkomen van brandrisico’s op arbeidsplaatsen is van nature zeer complex en vereist vaak het toepassen van diverse soorten preventiemaatregelen. Een efficiënt brandpreventiebeleid moet er voor zorgen dat al deze maatregelen een samenhangend geheel vormen. Het is met dit doel voor ogen dat de werkgever gevraagd wordt een brandpreventiedossier op te maken en regelmatig bij te werken. Dit dossier, met inbegrip van alle documenten bedoeld in de brandpreventie (procedures, evacuatieplan, interventiedossier, resultaat van de risicoanalyse, ...), moet het voor de verschillende betrokken personen mogelijk maken zich een globaal beeld te vormen van het brandpreventiebeleid toegepast in de onderneming.
Na de middag licht Kris Collier (preventieadviseur en brandauditeur bij ANPI vzw) het belang toe van het identificeren van alle gevaren die een risico kunnen veroorzaken bij een brand (voor, tijdens en na). De risicoanalyse moet de werkgever in staat stellen om, zoveel mogelijk, die situaties te identificeren waarin omstandigheden op de arbeidsplaats kunnen ontstaan die vermoedelijk een brand kunnen veroorzaken (waarschijnlijke scenario’s). Eenmaal deze situaties geïdentificeerd zijn, moet hij de omvang bepalen van de gevolgen die eruit kunnen voortvloeien. Op deze manier beschikt de werkgever over een geschikt instrument om de middelen aan te duiden die toelaten het scenario te voorkomen, of toelaten het best te reageren indien een van de scenario’s zich zou voordoen. De risicoanalyse moet regelmatig bijgewerkt worden zodat er rekening gehouden wordt met de evolutie in de risico’s.
Tot slot gaat Tine Herrebout (accountmanager bij Decontex Benelux NV) dieper in op hoe brandweerkledij het best gereinigd wordt. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat brandweermannen minder lang leven dan gemiddeld. Dat zou onder meer te wijten zijn aan het onvoldoende reinigen van de kledij, waardoor giftige stoffen doorheen de pakken in aanraking komen met de huid en kanker kunnen veroorzaken. Tevens dient de beschermkledij zijn bescherming niet te verliezen bij het reinigen!
Kortom, een leerrijke studiedag met mogelijkheid tot netwerken en het uitwisselen van ervaringen!