In 2013 stortte het Rana Plaza complex in Dhaka, Bangladesh in. Er vielen meer dan 1000 doden en meer dan 2500 gewonden. De ramp kwam niet als een verrassing, eerder al kwamen gelijkaardige incidenten door. Er vonden vooraf ook verschillende audits plaats. Hoe kon het zo misgaan?
In 2013 stortte het Rana Plaza complex in Dhaka, Bangladesh in. Er vielen meer dan 1000 doden en meer dan 2500 gewonden. Het complex telde 8 verdiepingen en huisde onder meer een bank, winkels, fabrieken en een kinderopvang. Bij eerdere audits werden geen problemen met stabiliteit opgemerkt. Nochtans waren er verdiepingen illegaal toegevoegd en was de ondergrond onstabiel.
Een frequent probleem bij audits in Bangladesh is dat problemen enkel worden vastgesteld, maar er vervolgens geen maatregelen worden genomen. Een audit is op die manier natuurlijk weinig zinvol. Bovendien kan de kwaliteit van de audits sterk verschillen.
Onveilige fabrieken vormen een structureel probleem in Bangladesh, een land dat voor een groot deel afhankelijk is van inkomsten vanuit de textielsector. Als het probleem gekend is, waarom gebeurt er dan zo weinig om dergelijke drama's te voorkomen? De internationale textielsector is een complexe sector, heel wat factoren spelen een rol in het gebrek aan veiligheid voor werknemers.
Sara Ceustermans (Schone Klerencampagne) vertelde op boeiende wijze over deze verschrikkelijke ramp, over de bredere problematiek én de oplossingen tijdens Prenne 61.