Hoe gebeuren de meeste ongevallen met e-steps?
Nieuws

Hoe gebeuren de meeste ongevallen met e-steps?

Het aantal ongevallen met e-steps is de laatste jaren explosief gestegen. Om meer te weten te komen over de exacte oorzaken analyseerde Vias institute in detail ongevallenpv’s. 

  • 17 jul. 2023

Het aantal ongevallen met e-steps is de laatste jaren explosief gestegen. Om meer te weten te komen over de exacte oorzaken analyseerde Vias institute in detail ongevallenpv’s. Het vaakst voorkomende scenario is een aanrijding met een wagen op een kruispunt, waarbij de ene weggebruiker de andere niet opmerkt. Er gebeuren ook veel ongevallen zonder tegenpartij, waarin onder andere alcoholgebruik mee de oorzaak is.

Aantal ongevallen verviervoudigd

Het gebruik van de elektrische step is de laatste jaren fors toegenomen. Zo is er tussen 2020 en 2022 een verdriedubbeling van het aantal afgelegde kilometers (van 0,47 miljoen kilometer naar 1,49 miljoen gereden) met een deelstep of eigen step. Het aantal letselongevallen met een e-step is op diezelfde periode echter verviervoudigd: van 409 in 2020 naar 1748 in 2022. Zowel in 2021 als in 2022 waren er 4 doden bij de gebruikers van een elektrische steps.

Om meer te weten te komen over de oorzaken van ongevallen, bestudeerde Vias in detail een selectie van in totaal 100 pv’s van ongevallen met gewonden die in Brussel gebeurden in 2020. Dit zijn de belangrijke bevindingen:

  • Ongevallen op een kruispunt (29%)
  • Enkelzijdige ongevallen (23%): Deze ongevallen zonder tegenpartij kunnen liggen aan externe oorzaken (10%) bv rioolputjes of een gat in het wegdek, of het gedrag van de e-stepgebruiker speelt een grote rol (13%). De meeste ongevallen gebeuren in dat geval in een context van uitgaan en feesten.
  • Ongevallen aan een oversteekplaats of zebrapad (11%)
  • Botsing tussen kwetsbare weggebruikers onderling (9%)
  • Openslaande deuren en geparkeerde wagens (4%)

Uit internationaal onderzoek blijkt ook dat een derde van de e-stepgebruikers een hoofdletsel oploopt, terwijl slechts 4% van de gebruikers op het moment van het ongeval een helm draagt. Een eerste Belgische studie in UMC Sint-Pieter noteert 40% hoofdletsels bij patiënten die met hun step in een ongeval betrokken waren.

Regels werden 1 jaar geleden gewijzigd

Vorig jaar wijzigden op 1 juli enkele regels voor gebruikers van elektrische steps:

  • Verbod om passagiers te vervoeren op een elektrische step. In 5% van de geselecteerde ongevallen reed er een passagier mee op de e-step. Door die aanwezigheid van een passagier is er een impact op het evenwicht van de e-step en de concentratie van de bestuurder.
  • Verbod om op het trottoir te rijden. Er waren in de bestudeerde ongevallen een aantal aanrijdingen tussen e-steps en voetgangers op het trottoir. Daarnaast waren de ongevallen waarbij een e-step aan te hoge snelheid een oversteekplaats oprijdt vrij talrijk. Door e-steps van het trottoir te weren zouden in theorie 14 van de 100 ongevallen voorkomen geweest zijn.
  • Minimumleeftijd van 16 jaar. Er werd in 6% van de ongevallen vastgesteld dat de bestuurder jonger dan 16 jaar was.
  • E-step verplicht uitrusten met reflectoren en reflecterende stroken: 30 van de 100 ongevallen gebeurden in het donker, waarvan er 9 enkelzijdig waren.

Georges Gilkinet, federaal minister van Mobiliteit zei hierover: “Onze mobiliteit verandert, onder andere met de komst van e-steps. Die nieuwe mobiliteit moet in goede banen geleid worden. Daarom hebben we de regels voor e-steps vorig jaar verduidelijkt. Zo wordt het gebruik van e-steps veiliger, zowel voor wie stept als voor de andere weggebruikers. We moeten hierover ook verder over blijven sensibiliseren, zoals Vias nu doet. Samen met de verschillende beleidsniveaus werken we dan ook aan “All For Zero”, met een interfederaal actieplan om het aantal verkeersdoden drastisch te laten dalen.

Meer informatie

Bron: Vias

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Gratis geharmoniseerde normen (o.a. van de Machinerichtlijn) raadplegen

Een hele reeks geharmoniseerde Europese normen kan vanaf nu gratis geconsulteerd worden – niet afgeladen - op een webportaal van NBN. Je dient je wel even te registreren om toegang te krijgen.
  • Machineveiligheid
  • 19 dec. 2024
Nieuws

Openbaar onderzoek van verschillende herwerkte Belgische normen binnen het domein van branddetectie

Vier belangrijke normen, geschreven door de werkgroepen van het Belgische normalisatiecomité SA/E072, kunnen tot 19 januari 2025 door het publiek worden bekeken. Het gaat om updates van de automatische branddetectiesystemen (prNBN S 21-100-1) en nieuwe voorschriften voor diverse alarmsystemen (prNBN S 21-112-reeks).
  • Brand
  • 18 dec. 2024

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks