Nieuw advies: milieu- en gezondheidsimpact van mondmaskergebruik
Nieuws

Nieuw advies: milieu- en gezondheidsimpact van mondmaskergebruik

Op vraag van de federale minister van Leefmilieu heeft de Hoge Gezondheidsraad zich gebogen over de milieu- en gezondheidsimpact van mondmaskergebruik.

  • 13 feb. 2024

Op vraag van de federale minister van Leefmilieu heeft de Hoge Gezondheidsraad zich gebogen over de milieu- en gezondheidsimpact van mondmaskergebruik.

Conclusies Hoge Raad

De Hoge Raad kwam tot de volgende conclusies:

  • De bescherming die mondmaskers tijdens een pandemie bieden, weegt sterk op tegen de mogelijke gezondheidsrisico’s van intensief gebruik.
  • De overheid moet fabrikanten verplichten transparanter te zijn over de chemische samenstelling en veiligheid van hun maskers.
  • De zware milieu-impact van mondmaskergebruik kan men beperken door in de toekomst te investeren in mondmaskers van biologisch afbreekbaar materiaal of een herwaardering van de mondmaskers na gebruik te onderzoeken.

Gebruik van zilver

Sommige mondmaskers bevatten zilver om ziekteverwerkers af te doden. Voor gezondheidswerkers, die hier zwaar aan worden blootgesteld, houdt het gebruik ervan steek. Mondmaskers vormen echter al een uitstekende fysische barrière. Het bijkomend voordeel van zilver voor het grote publiek is allicht eerder beperkt. De hoeveelheid zilver die gebruikers inademen ligt over het algemeen echter wel onder de kritische gezondheidswaarden.

Witmaker

Mondmaskers bevatten vaak ook titaniumdioxide (TiO2) als witmaker. Omwille van de mogelijke gezondheidsrisico’s beveelt de Raad aan om TiO2 in wegwerpmaskers te verbieden op basis van het voorzorgsprincipe. Ook sporen van andere schadelijke stoffen werden aangetroffen, maar de inname ervan blijft in het algemeen zeer beperkt en onder de gezondheidsnorm.

Microplastics

Wat de gezondheidsimpact van micro- en nanoplastics betreft, is er meer onderzoek nodig. De Hoge Gezondheidsraad steunt dan ook de oprichting van een onafhankelijk referentielab voor nanomaterialen.

Meer informatie

Bron: FOD Volksgezondheid

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Gratis geharmoniseerde normen (o.a. van de Machinerichtlijn) raadplegen

Een hele reeks geharmoniseerde Europese normen kan vanaf nu gratis geconsulteerd worden – niet afgeladen - op een webportaal van NBN. Je dient je wel even te registreren om toegang te krijgen.
  • Machineveiligheid
  • 19 dec. 2024
Nieuws

Openbaar onderzoek van verschillende herwerkte Belgische normen binnen het domein van branddetectie

Vier belangrijke normen, geschreven door de werkgroepen van het Belgische normalisatiecomité SA/E072, kunnen tot 19 januari 2025 door het publiek worden bekeken. Het gaat om updates van de automatische branddetectiesystemen (prNBN S 21-100-1) en nieuwe voorschriften voor diverse alarmsystemen (prNBN S 21-112-reeks).
  • Brand
  • 18 dec. 2024

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks