Op festivals mogen deze enkel nog dranken geserveerd worden in herbruikbaar materiaal, met uitzondering van petflesjes en blikjes. Uit een monitoring van de OVAM blijkt dat evenementen hierdoor minder afval produceren, een vlottere opkuis hebben en de terreinen netter blijven.
Op de festivals, net als op andere evenementen, mogen enkel nog dranken geserveerd worden in herbruikbaar materiaal, met uitzondering van petflesjes en blikjes. Uit een monitoring van de OVAM blijkt dat deze verandering loont. Evenementen produceren opmerkelijk minder afval, de opkuis verloopt vlotter en de terreinen blijven netter. Een open stadsevenement heeft daarbij tot 40% minder restafval en 60% minder afval door veegwagens. Bij gesloten festivals is een daling van het totale afval per bezoeker met 63% genoteerd, indien er bovenop de bekers ook herbruikbaar eetgerei wordt ingezet.
De OVAM benadrukt dat er deze zomer geen uitzonderingen meer worden toegestaan op deze regelgeving. (Enkel enkele massaloop evenementen kregen dit jaar nog een uitzondering.) Ook de uitspraak van Raad van State die het koninklijk besluit van 9 december 2021 betreffende wegwerpproducten en de promotie van herbruikbare producten vernietigde, betekent niet dat het verbod, zoals opgenomen in het VLAREMA, niet zou gelden. Er zal deze zomer dan ook toegezien worden op de correcte uitvoering van de regels.
Een studie van de OVAM uit 2020 toont bovendien aan dat hergebruik altijd de beste optie is om de milieu-impact te beperken. Zodra een beker 10 keer wordt gebruikt, is de milieu-impact kleiner dan bij wegwerpbekers. Uit een navraag bij de leveranciers actief op de Vlaamse markt blijkt dat die 10 cycli een ondergrens zijn. In het algemeen wordt een beker – afhankelijk van het type – tussen de 10 en honderden keer opnieuw ingezet.
De studie hield bovendien ook rekening met de uitstoot van CO2-equivalenten van productie, transport en afvalverwerking, en nam de impact van het afwassen van herbruikbare bekers mee in rekening. De impact van het wassen van de beker bleek daarbij minimaal. De voetafdruk van het wassen na 20 keer hergebruik bedraagt slechts 1,5 tot 2 g CO2-equivalenten per consumptie. Transport draagt bij 20 consumpties slechts 2 tot 6 procent bij aan de totale milieu-impact, afhankelijk van het aantal gereden kilometers per consumptie.