De afgelopen 10 jaar telden we minstens 548 woningbranden met dodelijke afloop in België. 636 mensen kwamen om het leven, variërend in leeftijd van 0 jaar (nog niet geboren) tot 99 jaar. De helft van de slachtoffers (304) viel ‘s nachts en de wintermaanden december en januari zorgen voor de meeste branden met dodelijke afloop. De provincie Henegouwen (145) telt de meeste, en Waals-Brabant (20) en Luxemburg (20) de minste slachtoffers.
In Nederland kwam het rapport ’10 jaar fatale woningbranden’ uit in 2017. In de periode van 2008 tot en met 2017 kwamen toen, bij 287 woningbranden, 311 mensen om het leven. Dit is de helft minder dan in België, terwijl Nederland 18 miljoen en België 11,7 miljoen inwoners telt. Het belang van preventie is cruciaal om dit cijfer te doen dalen.”
We zien dat in 63% van de slachtoffers vallen in huizen en 26% in appartementen. De tijd om een huis te verlaten bij brand duurt langer en mede hierdoor eisen huisbranden meer slachtoffers (409 tegenover 163 bij appartementsbranden).
Een snelle alarmering zorgt ervoor dat je tijdig je woning kan verlaten bij brand. Voldoende rookmelders en een ingeoefend vluchtplan zijn cruciaal om snel te kunnen evacueren. Door het gebrek aan diepgaand onderzoek kunnen we geen sluitende verklaring geven, maar als we zien dat de meeste slachtoffers ’s nachts vallen, is het gebrek aan die snelle alarmering een mogelijke oorzaak. Voor de meeste branden tijdens de wintermaanden zou het gebruik van extra verwarmingstoestellen of een slechte reiniging en onderhoud van de schoorsteen een mogelijke verklaring kunnen zijn.
Eind juli 2024 hebben we al evenveel doden door woningbranden in Vlaanderen als vorig jaar op een heel jaar. Op zeven maanden tijd eisten woningbranden in Vlaanderen al 24 doden. In Wallonië vielen er dit jaar al 20 doden, 0 in Brussel. Dit betekent dat tot nu toe elke 5 dagen iemand door een fatale woningbrand is gestorven in België. Als we het beperken tot Vlaanderen valt elke 9 dagen 1 dode.