Een collectief re-integratiebeleid moet enerzijds voorkomen dat werknemers langdurig ziek uitvallen, en anderzijds helpen om langdurig zieke werknemers opnieuw aan de slag te krijgen. Sinds oktober 2022 zijn ondernemingen wettelijk verplicht zo'n beleid uit te werken. Toch heeft 93 procent van de bevraagde bedrijven nog geen beleid uitgewerkt, omdat ze de kennis missen. "Werkgevers hebben vaak onvoldoende kennis om dit vast te pakken, en vooral kleinere bedrijven zien er het nut niet altijd van in", zegt Christel Schabon, verzuimexperte bij Mensura.
"Werkgevers hebben vaak wel losse acties om het verzuim aan te pakken en te begeleiden", zegt Schabon. Maar veelal mist een bedrijf een samenhangend beleid en de cultuur om over welzijn te praten. "Het gaat natuurlijk vooral om de implementatie van het beleid en niet om het geschreven document."
De meeste bedrijven beweren wel min of meer te weten hoe ze langdurig zieken kunnen doen terugkeren. Twee derde van hen, vooral grote bedrijven, geeft aan dat ze aangepast werk mogelijk maken. Maar werknemers ervaren dat in de praktijk anders. "Minder dan de helft geeft aan dat hun bedrijf een aangepast takenpakket voorstelt na een lange afwezigheid. Vooral in kleinere bedrijven blijkt dat moeilijk haalbaar", zegt Schabon.
Uit het onderzoek blijkt ook dat zaken als werklast en stress in 4 op de 10 bedrijven moeilijk bespreekbaar zijn. In 8 op de 10 bedrijven ontbreekt ook een formeel verzuimbeleid met duidelijke afspraken. Bedrijven hebben er nochtans baat bij om werkdruk, stress en afwezigheid bespreekbaar te maken, vindt Schabon. "Jongere generaties vinden welzijn op het werk erg belangrijk. Willen bedrijven jongere werknemers aantrekken, dan besteden ze beter de nodige aandacht aan preventie en uitval."
Bron: VRT NWS