Podcastreeks SafetyTalk - reeks 1 aflevering 7: Is een digitale detox dé heilige graal om beter te deconnecteren?
Podcast

Podcastreeks SafetyTalk - reeks 1 aflevering 7: Is een digitale detox dé heilige graal om beter te deconnecteren?

Een nieuw jaar, nieuwe voornemens zoals minder schermtijd en meer 'me-time' zonder impulsen van buitenaf. Echter, in onze steeds groeiende digitale wereld lijkt het haast onmogelijk om echt los te komen van bijvoorbeeld schermen of het constant verbonden zijn. Katelijn Nijsmans, expert in breinontwikkeling en digitale detox, gaat dieper in op de noodzaak van mentale rust, de effecten van constante prikkels op ons brein en of een tijdelijke pauze van technologie ons daadwerkelijk helpt om balans te vinden. Als graag geziene gast in het programma 'De Tafel van Gert' neemt ze vandaag plaats aan onze podcasttafel!

  • 10 dec. 2024
  • Debat

Katelijn is van opleiding neuropsycholoog en CEO van organisatie How’s Work. Al 15 jaar begeleidt ze organisaties in de zoektocht naar werkbaar werk. Daarnaast is zij inhoudelijk coördinator van de postgraduaat ‘Mentaal welzijn op het werk’ aan PXL hogeschool en co-auteur van het boek ‘De brein balans’. Ze werd ook al een paar keer gespot in 'De tafel van Gert'.

Een digitale detox wordt door veel mensen vaak gezien als een soort heilige graal voor wie verlangt naar rust in een wereld vol constante prikkels. Door tijdelijk afstand te nemen van technologie – zoals smartphones, sociale media, en andere schermen – hopen veel mensen hun focus terug te vinden en mentale rust te hervinden. Maar is dit werkelijk de ultieme oplossing om beter te deconnecteren?

Een digitale detox kan zeker voordelen bieden. Toch is een detox geen magische oplossing volgens Katelijn. Het kan een waardevol startpunt zijn, maar het is geen permanente oplossing voor de uitdagingen van onze digitale tijd. Na de detox kom je uiteindelijk weer terug in een wereld waar technologie een vaste plaats heeft in ons dagelijks leven. De kunst is om een gezonde balans te vinden in de manier waarop we met technologie omgaan, en te leren bewuster en met intentie te gebruiken wat we niet altijd kunnen vermijden.

Dus hoewel een digitale detox een krachtig middel kan zijn om tijdelijk te ontsnappen aan digitale overbelasting, is het misschien geen heilige graal. Katelijn legt in deze aflevering uit wat zij, vanuit een neuropsychologische kijk, hiermee bedoelt.

Wil je hierover meer lezen? Neem dan hier het artikel door dat in ons Veiligheidsnieuws verscheen ( nr.128, 2023).

We schreven ook al enkele nieuwsberichten over dit onderwerp:

https://www.prebes.be/nl/nieuws/2024/04/e-n-jaar-recht-deconnectie

https://www.prebes.be/nl/nieuws/2022/11/drie-maanden-uitstel-in-praktijk-om-afspraken-te-maken-over-recht-deconnectie

https://www.prebes.be/nl/nieuws/2023/09/to-connect-or-not-to-connect

https://www.prebes.be/nl/nieuws/2023/03/in-6-stappen-deconnectiebeleid

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks