De CLP-verordening is een update van de Europese regels uit 2008. Dit was nodig om de voorschriften voor de etikettering van chemische stoffen duidelijker te maken en rekening te houden met verschillende soorten verkoop, zoals online of in bulk bij navulstations. Daarnaast wordt nu meer ingezet op circulariteit, makkelijk leesbare (digitale) etiketten en betere bescherming tegen chemische gevaren.
Omdat chemische producten niet zonder gevaar zijn, is er specifieke wetgeving nodig voor de indeling, etikettering en verpakking ervan. Omdat we nu meer weten over bepaalde risico's, zoals de hormoonontregelende werking of langetermijneffecten van bepaalde stoffen, voldeed de oude verordening uit 2008 niet meer. Ook zijn er nieuwe behoeften vanwege de opkomende digitale en circulaire economie waardoor stoffen vaker online of in bulk worden verkocht of met een digitaal etiket.
Dankzij de nieuwe CLP-verordening wordt het gemakkelijker om nieuwe risico's van chemische stoffen op de markt te melden en kunnen de Commissie en andere betrokkenen sneller zicht krijgen op nieuwe schadelijke stoffen en deze correct indelen. Ook worden de regels voor vrijwillige digitale etikettering uniform vastgelegd en komen er specifieke regels voor navulstations.
De verordening zal gelden voor alle chemische stoffen in vaste vorm, maar de eerste 5 jaar is er nog wel een uitzondering voor stoffen met meer dan één bestanddeel van botanische oorsprong die niet chemisch gewijzigd zijn. Na die 5 jaar kan de Commissie nieuwe regels voorstellen op basis van de meest recente wetenschappelijke bevindingen.
Nu de Raad de tekst heeft goedgekeurd, is de wetgeving formeel aangenomen.
Op 20 november 2024 werd de Verordening (EU) 2024/2865 van het Europees Parlement en de Raad van 23 oktober 2024 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 1272/2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels gepubliceerd in het Europees Publicatieblad. De verordening treedt 20 dagen daarna in werking.
De herziening van de CLP-verordening is, samen met de geplande herziening van de Reach-verordening, een belangrijk onderdeel van de strategie voor duurzame chemische stoffen, die op haar beurt weer een belangrijke bouwsteen van de Europese Green Deal vormt.
De Commissie diende haar voorstel op 19 december 2022 in, en de Raad werd het op 30 juni 2023 eens over een mandaat voor onderhandelingen met het Europees Parlement. Op 5 december 2023 bereikten Raad en Parlement een voorlopig akkoord. Daarna is tijdens de Europese verkiezingen de corrigendumprocedure doorlopen. De tekst werd uiteindelijk aangenomen in eerste lezing.