Oh brandeboom
Nieuws

Oh brandeboom

Een droge kerstboom die vuur vat, kan in minder dan 30 seconden helemaal opbranden. AP Hogeschool Antwerpen geeft richtlijnen voor het veilig plaatsen van natuurlijke kerstbomen.

  • 13 dec. 2024
  • Brand

Als voldaan wordt aan deze richtlijnen, is de kans op slachtoffers bij een brand klein en zal de schade beperkt blijven. Als niet aan deze richtlijnen voldaan wordt, is er sprake van een brandonveilige situatie met het risico op ernstige gevolgen. Het gaat hier over onbehandelde natuurlijke kerstbomen.

Kunstkerstbomen zijn qua brandveiligheid meestal (veel) beter. Daarnaast kunnen natuurlijke bomen brandvertragend worden behandeld, al is een niet-professionele behandeling daarbij zelden echt effectief.

Het vochtgehalte in de naalden is de belangrijkste factor voor de brandbaarheid van een natuurlijke kerstboom. Een verse, natte kerstboom is zelfs met een brandende prop papier niet goed aan te steken. Een droge boom kan bijvoorbeeld met een lucifer of door een omvallende kaars al makkelijk in brand vliegen.

Met of zonder kluit

Voor het brandgedrag van een kerstboom maakt het niet veel uit of deze een kluit heeft of niet. Van belang is dat de boom steeds voldoende water kan opnemen. De meeste houders voor kerstbomen zonder kluit hebben een waterreservoir, waardoor makkelijk te zien is of hierin nog voldoende water staat. Bij bomen met kluit is minder goed zichtbaar hoe goed de kluit en hoe vochtig de aarde is. Een uitzondering hierop zijn bomen die in de pot zijn gekweekt: deze hebben alle wortels nog. Daarom is het advies: als je kiest voor een kerstboom die niet in de pot is gekweekt, plaats hem dan zonder kluit in een houder met een goed zichtbaar waterreservoir.

Het vochtgehalte

Het is belangrijk om een verse kerstboom te kopen. Kijk of de naalden van de boom nog voldoende vocht bevatten door enkele keren met de onderkant van de boom op de grond te tikken. Er mogen dan nauwelijks groene naalden uitvallen (het is wel normaal dat er een klein aantal bruine naalden uitvalt). Laat de kerstboom niet langer dan drie weken in een ruimte bij kamertemperatuur staan, dan is de kans op uitdrogen niet te groot.

Verzorging

Een kerstboom is met goede verzorging enige tijd bij kamertemperatuur vochtig te houden. Zorg direct na de aankoop daarom voor het volgende:

  • zaag bij een kerstboom met kluit, die niet in de pot is gekweekt, de stam boven de kluit af. Zaag bij een kerstboom zonder kluit ongeveer 3 cm van de onderkant van de stam af. Zorg ervoor dat je de stam recht afzaagt, want het afschuinen van de stam om hem beter in de houder te laten passen is nadelig voor de wateropname.
  • plaats de stam in een houder met waterreservoir. Gebruik een houder die voldoende water kan bevatten. Een richtlijn hiervoor is 1 liter per 2,5 cm stamdikte.
  • geef de kerstboom zoveel water dat de onderste 5 cm van de stam continu in het water staat.
  • geef een kerstboom met kluit zoveel water dat de kluit steeds vochtig aanvoelt.

Plaats in de ruimte

Ondanks een goede verzorging kan een kerstboom vlam vatten. Daarom moet de kerstboom zo in de ruimte staan dat het gevaar voor alle aanwezigen bij brand klein is.

  • plaats de stam van de boom op een afstand van minimaal 1,5 x de boomlengte van (nood)uitgangen.
  • plaats in een ruimte met één uitgang de stam van de boom op een afstand van minimaal 3 x de boomlengte van de uitgang.
  • plaats niet meerdere kerstbomen in één ruimte, tenzij de afstand tussen de bomen minimaal 2 x de grootste boomlengte is.
  • plaats geen kerstbomen in vluchtroutes.
  • plaats de stam van de kerstboom op een afstand van minimaal 1,5 x de boomlengte van blusmiddelen of bedieningspanelen voor de brandmeldinstallatie.
  • plaats de kerstboom niet te dicht bij gordijnen en/of makkelijk brandbare inrichtingsgoederen. Houd minimaal 2 meter als afstand aan.
  • hou minimaal 1 meter afstand tussen de kerstboom en verwarmingsradiatoren.
  • hou minimaal 2 meter afstand tussen de kerstboom en open vuur of vlammen (kaarsen, open haard).
  • verwijder de kerstboom onmiddellijk uit de ruimte, indien deze grote hoeveelheden naalden verliest of bruin wordt.

De versiering

In een kerstboom vinden we dikwijls kerstversiering. Deze versiering is echter meestal brandbaar of kan zelfs een brand veroorzaken. Let bij het aanbrengen van versiering daarom op het volgende:

  • Gebruik nooit echte kaarsjes.
  • Plaats geen kaarsen binnen een afstand van 2 meter van enig deel van de boom.
  • Gebruik geen kerstverlichting met beschadigde draden, of kerstverlichting waarvan één of meer van de lampjes niet meer branden.
  • Schakel de kerstboomverlichting ’s nachts en bij afwezigheid altijd uit.
  • Gebruik bij voorkeur aluminium of glazen versieringen. Beperk brandbare versiering tot maximaal 100 g per meter boomlengte, de verlichting niet meegerekend (dus bij een boom van 4 meter hoog maximaal 400 g brandbare versiering gebruiken).

Meer informatie

Bron: AP Hogeschool Antwerpen

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Gerelateerde artikels & podcasts

Nieuws

Openbaar onderzoek van verschillende herwerkte Belgische normen binnen het domein van branddetectie

Vier belangrijke normen, geschreven door de werkgroepen van het Belgische normalisatiecomité SA/E072, kunnen tot 19 januari 2025 door het publiek worden bekeken. Het gaat om updates van de automatische branddetectiesystemen (prNBN S 21-100-1) en nieuwe voorschriften voor diverse alarmsystemen (prNBN S 21-112-reeks).
  • Brand
  • 18 dec. 2024
Nieuws

Lancer­ing eerste medisch geïn­te­greerd dronetransportsysteem

POM West-Vlaanderen, Jan Yperman Ziekenhuis, e-BO Enterprises, KU Leuven Campus Brugge, Orange Belgium, Helicus en Howest testen als eerste in Europa een volledig geautomatiseerd dronesysteem voor logistiek.
  • Brand, Gezondheid
  • 14 nov. 2024

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks