Doel van de herziening
Het doel is om de manier waarop de EU gereguleerde plaagorganismen voor planten bestrijdt, verder te verbeteren en te verzekeren dat planten, plantaardige producten en andere materialen die de EU binnen komen voldoende veilig zijn.
Op basis van de ervaringen die werd opgedaan bij de uitvoering van de PHL, legde de Commissie dit voorstel voor de herziening voor aan het Europees Parlement en de lidstaten in oktober 2023. De Commissie bereikte een akkoord over de finale tekst met de Raad, onder Belgisch voorzitterschap, en het Europees Parlement op 5 maart 2024. Na vervolledigen van de vertalingen en het juridisch nazicht volgde op 16 december de publicatie. De verordening treedt in werking op 5 januari 2025.
De belangrijkste aanpassingen:
- de oprichting op EU niveau van een Team voor noodsituaties inzake plantengezondheid
- het vaststellen van procedures voor het identificeren en het oplijsten van planten met hoog risico, en voor het indienen en beoordelen van aanvragen door niet EU landen voor tijdelijke uitzonderingen op bestaande verboden en eisen bij invoer
- het verduidelijken van maatregelen voor organismen die voldoen aan quarantaine criteria maar nog niet volledig beoordeeld zijn
- het verlengen van de termijn voor meerjarige onderzoeksprogramma’s met jaarlijks de mogelijkheid tot bijsturen rekening houdend met nieuwe fytosanitaire uitdagingen en regelgeving.
- voorzien in de mogelijkheid voor de Commissie om specifieke regels vast te stellen die een uitzondering toestaan op de bestaande verplichting om het plantenpaspoort fysiek te bevestigen op de handelseenheid wanneer dit in de praktijk niet haalbaar is omwille van de omvang, vorm, verpakkingswijze of andere specifieke reden. Hierbij moet eveneens een regeling voorzien worden om te verzekeren dat het plantenpaspoort, hoewel niet fysiek aanwezig, wel nog steeds verwijst naar de betrokken planten, plantaardige producten of andere materialen.
- het verbeteren en vereenvoudigen van voor lidstaten verplichte rapporteringen over onderzoeken naar en de vaststelling van quarantaine organismen via het door de Commissie beschikbaar gestelde elektronische systeem
Meer informatie
Op Prenne 73 in Leuven kan je de sessie "Gevaarlijke stoffen 1 | Federaal reductieplan biociden en nieuwe wetgeving" volgen.
Bron: FOD Volksgezondheid