Serge De Pauw, werkzaam voor de Gemeenschappelijke Interne Preventiedienst van de stad Antwerpen, richtte zich op deze uitdagingen. Werkend in een team van ongeveer dertig mensen, waarvan de helft gespecialiseerd in preventie, houdt hij zich bezig met arbeidsveiligheid in sectoren zoals de sociale dienstverlening en Beschut Wonen. In het kader van zijn opleiding tot preventieadviseur schreef hij een eindwerk over het oplopen van schurft en de aanwezigheid van bedwantsen binnen de beschutte woonomgevingen van de stad Antwerpen. Wist je dat hij met dit eindwerk de Prebes-award 2023 won?
Organisaties zoals Beschut Wonen, waar groepswoningen de norm zijn, vormen een ideale broedplaats voor het verspreiden van dergelijke parasieten. Schurft en bedwantsen, evenals andere plaagdieren zoals kakkerlakken en knaagdieren vallen strikt genomen echter niet onder de codex. Schurft wordt veroorzaakt door de schurftmijt, een ectoparasiet en bedwantsen kunnen net als kakkerlakken en knaagdieren potentiële dragers zijn van bacteriën, virussen en schimmels. In de context van Beschut Wonen zijn deze plagen doorgaans niet van zodanige omvang dat er sprake is van een serieus risico op blootstelling aan biologische agentia. Toch kunnen er, ondanks het relatief lage risico op direct contact met deze plaagdieren, indirecte gevolgen optreden. Omdat de wetgeving zoals boek VII geen volledig kader biedt voor het omgaan met ectoparasieten en plaagdieren moet er dus creatief omgegaan worden met de bestaande regels. Het risico mag dan klein zijn, het is er wel degelijk.
De boodschap van Serge is dan ook duidelijk in deze aflevering: op basis van bovenstaande info is noodzakelijk dat de regelgeving naar de geest van de wet wordt toegepast om de veiligheid en het welzijn van zowel bewoners als medewerkers te waarborgen.
Lees je graag het eindwerk van Serge? Je kan het hier terugvinden.