Jaarlijkste controle van otoplastieken
Nieuws

Jaarlijkste controle van otoplastieken

Is een jaarlijkse controle van otoplastieken verplicht? We kregen via de vraag en antwoord rubriek op ons kenniscentrum deze vraag binnen naar aanleiding van tegengestelde info bij verschillende leveranciers. Hoe zit het nu?

  • 21 jan. 2025
  • PBM

Om de otoplastieken van de werknemers te vervangen, werd er contact opgenomen met verschillende leveranciers. Zij gaven andere info met betrekking tot de controle van hun producten.

  • De ene leverancier liet weten dat hun otoplastieken voor 5 jaar goed zijn en niet jaarlijks gecontroleerd moeten worden. Dit zou ook op hun (Duitse) certificaten worden bevestigd.
  • Een andere leverancier zegt dat het wel jaarlijks verplicht is en verwijst hiervoor naar verordening 2016/425. Maar in deze verordening staat het niet expliciet vermeld. Tevens verwijst deze leverancier ook naar de website van het Ministerie SZW (Nederland), waar wel expliciet vermeld wordt dat het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten stelt dat op maat gemaakte gehoorbescherming jaarlijks gecontroleerd moet worden op lektesten. Maar dat is dan uiteraard enkel van toepassing in Nederland.

Hoe zit het nu in België? Is een jaarlijkse controle voor otoplastieken wel of niet verplicht?

Situatie in België

In België is het uitvoeren van een lektest bij de aflevering van op maat gemaakte gehoorbescherming (otoplastieken) verplicht sinds oktober 2023. Deze verplichting vloeit voort uit de Europese norm EN 352-2:2020, die voorschrijft dat een zogenaamde "lektest" of "fittest" moet worden uitgevoerd voor elke op maat gemaakte oordop.

Wat is een lektest?

Een lektest of een afdichtingstest bij gehoorbescherming op maat is een procedure die wordt uitgevoerd om te controleren of de gehoorbescherming effectief afdicht en het oor voldoende beschermt tegen schadelijk geluid. Het doel van deze test is om eventuele lekken in de afdichting van de otoplastieken te identificeren en ervoor te zorgen dat de gehoorbescherming de beoogde geluidsreductie biedt en goed past bij de drager.

Het uitvoeren van zo'n lektest is vrij arbeidsintensief maar belangrijk om een correcte bescherming te voorzien. De verduidelijking hiervan vind je vooral in de guidelines van de 2016/425 die verschenen zijn in oktober 2023.

Gewijzigde wetgeving

Sinds oktober 2023 is de wetgeving omtrent lektesten gewijzigd en is het verplicht om een afdichtingstest uit te voeren bij het afleveren van gehoorbescherming op maat. Het is een Europese wetgeving, wat maakt dat deze geldt in alle landen binnen de EU.

Dit wil zeggen dat de fabrikant (of een door de fabrikant gemachtigd persoon) individuele afdrukken van de gehoorgang en oorschelp van de gebruiker maakt. Op basis van deze afdruk wordt het definitieve persoonlijke beschermingsmiddel (PBM) vervaardigd.

Vanwege de op maat gemaakte productiemethode, waarbij elk item wordt aangepast aan de individuele gebruiker, moet de fabrikant specifieke kwaliteitsborgingsmaatregelen implementeren.

Om de beschermende functie te waarborgen, is een eindcontrole van de functionaliteit bij de gehoorgang van de gebruiker essentieel, uitgevoerd door de fabrikant of een door de fabrikant geautoriseerd persoon. Vooraleer otoplastieken bij de eindgebruiker terechtkomen, moeten deze dus eerst slagen voor de lektest.

Jaarlijkse lektest?

Hierboven wordt vermeld dat het verplicht is om bij het afleveren van het product een lektest uit te voeren. Echter, er blijft onduidelijkheid bestaan over de verplichting van een jaarlijkse lektest voor gebruikers.

In Nederland is de jaarlijkse lektest verplicht vanuit de arbo, maar in België wordt dit niet expliciet genoemd. Desondanks geldt de algemene regel dat het product moet worden gebruikt volgens de instructies van de fabrikant, zoals vermeld in de Codex. Indien de fabrikant in de handleiding een correct gebruik koppelt aan een jaarlijkse lektest, dan is deze verplicht.

Hoewel een jaarlijkse lektest niet expliciet wettelijk verplicht is in België, wordt het dus sterk aanbevolen om de effectiviteit van otoplastieken regelmatig te controleren.

Meer informatie

Bron: Kenniscentrum & LinkedIn Prebes, Vandeputte

Veiligheidsnieuws

Veiligheidsnieuws is hét vakblad voor preventieadviseurs. Het bevat artikels, praktijkcases, nieuwe trends, onderzoeken … Het verschijnt 4 maal per jaar (72 pagina's) in maart, juni, september en december met een oplage van meer dan 8.000 exemplaren (6.500 print en 1.500 digitaal).

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Schrijf je hieronder in op één of meerdere van onze nieuwsbrieven of verken eerste even onze voorbeelden.

Nieuwsbrief

Het laatste nieuws in de preventiewereld, inclusief tips & tricks, ...

Tweewekelijks

Vacatureflash

Overzicht van de nieuwe vacatures in de preventiewereld

Elke donderdag

Opleidingen

Prenne, opleidingen, provinciale activiteiten, ...

Wekelijks

Starters

Infomail waar we starters wegwijs maken in de preventiewereld

Driemaandelijks