Stel je voor: een grote chemische fabriek, waar dagelijks gevaarlijke stoffen door leidingen stromen en veiligheid altijd prioriteit nummer één lijkt te zijn. Bart Raes kent deze wereld door en door. Meer dan vijftien jaar werkte hij namelijk als procesoperator in verschillende Seveso-bedrijven, de plekken waar het gevaar op de loer ligt en een klein foutje enorme gevolgen kan hebben. Maar Bart zag iets waar velen hun ogen voor sloten: niet elk ongeluk haalde de boeken. Niet elk incident werd gemeld. Het is alsof iemand met 'Tippex' kleine foutjes uitwiste, waardoor de statistieken er mooier uitzagen dan de werkelijkheid.
Bart, die ook vrijwillige brandweerman is, stond vaak oog in oog met de harde realiteit van wat er fout kan gaan. Hij zag hoe bedrijven, soms onbewust maar vaak uit gemakzucht of angst voor reputatieschade, ongevallen uit hun verslaggeving lieten. Dat onzichtbare probleem inspireerde hem om zijn whitepaper 'Tippexongevallen: Ruis In Veiligheid' te schrijven. Het legt een pijnlijk fenomeen bloot: ongevallen die 'weggewerkt' worden om cijfers mooier te maken, maar die uiteindelijk leiden tot nog grotere risico's.
In deze podcast vertelt Bart hoe hij ertoe kwam hierover te schrijven. Hij deelt verhalen van situaties waar dit fenomeen overduidelijk was, waar cijfers niet strookten met de werkelijkheid, en hoe dit wereldwijd voorkomt. Maar niet elk land worstelt op dezelfde manier met dit probleem. Bart onthult waarom sommige landen opener zijn over ongevallen, terwijl andere ze liever onder de radar houden.
Luister naar dit boeiende verhaal over verborgen gevaren, misleidende statistieken en hoe we gezamenlijk verantwoordelijkheid kunnen nemen om werkplekken veiliger te maken – niet alleen op papier, maar ook in de realiteit. Verdere interesse in dit onderwerp? Dan beluister je misschien graag aflevering 2 ‘Is meten altijd weten in veiligheid?’ van deze reeks.
Enkele interessante bronnen die gebruikt werden voor deze whitepaper:
Bart deelt ook graag wat leesvoer over 'de ideale wereld' waarin we alles zouden gaan rapporteren. Zouden we dan wel alles kunnen meten en weten?