Dit houdt in dat werknemers die met Artificial Intelligence (AI) werken, moeten begrijpen wat AI precies is en welke de risico’s zijn. Als werkgever moet je dus maatregelen treffen om ervoor te zorgen dat je werknemers op hun eigen niveau aan voldoende kennis komen. Welke deze maatregelen dan zijn, schrijft de AI-Act niet voor. Dat mag je dus zelf bepalen. Uiteraard moet het wel nuttig en bruikbaar zijn voor je medewerkers.
Verordening kunstmatige intelligentie (AI Act)
De verordening heeft als doel de grondrechten, de democratie, de rechtsstaat en de duurzaamheid van het milieu te beschermen tegen kunstmatige intelligentie met een hoog risico. Het is echter ook de bedoeling om innovatie te stimuleren en van Europa een koploper op het gebied van kunstmatige intelligentie te maken. Lees er meer over in ons nieuwsbericht "Verordening artificiële intelligentie in werking"
Tips voor AI op de werkvloer
AI wordt steeds meer onvermijdbaar en onmisbaar in elke sector, van gezondheidszorg tot bouw. Daarom maak je maar beter werk van een opleidingsaanbod, een open communicatie, een werknemerspolicy, een AI-strategie en zelfs een aansprakelijkheidsbescherming. Securex geeft 5 tips om je op weg te helpen naar een toekomstbestendige onderneming:
- Ondersteun je werknemers via AI-opleidingen: Het is belangrijk dat je werknemers niet achterblijven. Als jouw team vlot nieuwe technologieën omarmt, volg je niet alleen de evoluties, maar zal je misschien ook sneller kansen zien en voorlopen op je concurrenten. Door nu te investeren in AI-training verbeter je de efficiëntie van je team, maar kom je ook tegemoet aan het individueel opleidingsrecht van je werknemers.
- Luister naar bezorgdheden: Begin een open gesprek over welke intenties je onderneming heeft met AI en hoe het de werkplek ten goede kan komen. Geef je medewerkers de kans om hun zorgen en vragen te uiten, bijvoorbeeld via één-op-één gesprekken, workshops of enquêtes. Geef ook regelmatig updates over de voortgang van de AI-projecten in je onderneming.
- Stel een goed AI-beleid op: In een AI-policy kan je alle afspraken vastleggen die jij nuttig acht in je onderneming. Zo zorg je er voor dat de technologie op een verantwoorde, veilige en effectieve manier wordt ingezet, met respect voor de GDPR en de antidiscriminatiewetten. Zorg er ook voor dat iedereen op de hoogte is van dit beleid en het kan raadplegen.
- Kies de juiste AI voor jouw bedrijf: Koppel AI-oplossingen aan je bedrijfsstrategie en bewaak de balans tussen kosten en verwachte opbrengsten.
- Verzeker je tegen fouten door AI: Net als mensen, kan AI verkeerde info geven of zaken over het hoofd zien. Als jouw onderneming fouten maakt en schade veroorzaakt, kun je hiervoor verantwoordelijk gehouden worden. Ook wanneer AI aan de basis van zo’n fout ligt. Gelukkig zijn er verzekeringen beschikbaar die bescherming bieden tegen AI-fouten.
Meer informatie
Bron: Securex, Vleva.eu