Projectgroepen
Onze organisatie

De projectgroepen

De vrijwilligers in de projectgroepen, allen specialisten binnen hun specifiek domein, stellen mee het programma van de Prenne samen. Ze zorgen ook tijdens hun periodieke samenkomsten voor de juiste input, correctheid van gegevens en wetgeving en tevens praktische tips & trics voor de preventieadviseur, telkens binnen een bepaald deelthema.

Wil jij ook graag deel uitmaken van een projectgroep? Geef je op als kandidaat!

Bouw

Eén van de grootste sectoren van het land kampt uiteraard met een veelvoud aan risico’s en gevaarlijke situatie, die een rechtstreekse impact hebben op het welzijn en de veiligheid van allen. Werken op hoogte en valgevaar, werken in besloten ruimten, werken met (hand)machines, aandacht voor PBM’s, algemene orde en netheid op de werf, … Dagelijks worden duizenden mensen binnen deze sector geconfronteerd met beroepsrisico’s.

Verzorgingsinstellingen

Ook binnen de rust- en verzorgingsinstellingen spelen veiligheid, welzijn en kwaliteit uiteraard een rol. Evacuatie, brandbeveiliging, ergonomie, rol van de zorgkundige, enzovoorts.

Machineveiligheid

Binnen een productieomgeving, of in alle ondernemingen waar met machines van welke aard gewerkt wordt, speelt machineveiligheid een grote rol. Veiligheidsinstructiekaarten, indienststellingen, aankoopbeleid (3 groene lichten), machineveiligheid, risicoanalyses, werkpostfiches, ergonomie, …. Er komt bij de werking van een machine veel kijken binnen Preventie & Welzijn.

Onderwijs

Binnen het onderwijs wordt er ook hard ingezet op preventie & welzijn. Vooral de psychosociale risico’s worden sterk belicht, maar uiteraard ook alle facilitaire risico’s (brandbeveiliging, ergonomie, signalisatie, …) en de aandacht voor algemeen welzijn binnen een school- of leeromgeving.

Risicobeheer

Het algemeen beheer van risico’s en hoe er mee om te gaan. Deze projectgroep behandelt alle algemene zaken van risicobeheer, zoals het voldoen aan de geldende wetgeving, ontwerp van risicoanalyses en de daaruit vloeiende preventiemaatregelen.

Brand

Eén van de allersterkste thema’s binnen preventie & welzijn is uiteraard de brandveiligheid. Alles wat te maken heeft met brandrisico’s, blusvoorzieningen, brandgerelateerde opleidingen, basisprincipes van brand, evacuatie en dergelijke komen binnen deze projectgroep aan bod.

Psychosociaal welzijn

Een blijvende aandacht voor algemeen psychosociaal welzijn valt niet meer weg te denken binnen het algemeen kader van preventie. De diversiteiten van thema’s binnen dit domein zijn dan ook zeer uiteenlopend; van depressie en burn-out tot herintegratie, psychosociale belasting en stress op het werk.

Transport en logistiek

Een sterke economische speler en één van de grootste sectoren heeft uiteraard te kampen met een veelvoud aan risico’s, die allen tegen het licht moeten gehouden worden: rij- en rusttijden, psychosociale belasting, risico’s inherent aan het verkeer, ladingzekering, specifieke opleidingen,…

Ergonomie

Op een gezonde en veilige manier omgaan met je eigen lichaam, zeker indien je voor professionele redenen dit lichaam vaak moet gebruiken. Gebukt werken, zware lasten tillen, rugpreventie, werken in besloten ruimtes, uitval en re-integratie van werknemers, … De medisch geschoolde ergonomen bewaken alle risico’s die hieraan verbonden zijn.

Gevaarlijke stoffen

Zelfs in het dagelijkse leven worden we geconfronteerd met het werken van gevaarlijke stoffen, zoals tinners, solventen of zelfs de klassieke huishoudmiddelen. Met uiteraard binnen een werkomgeving nog grotere risico’s bij grotere hoeveelheden en specifieke gevaarlijke stoffen. Hoe slaan we deze op, kennen we de specifieke risico’s, aankoopbeleid, alternatieven, SDS-fiches,…

Gezondheidsbevordering

Deze projectgroep behandelt alle preventie omtrent gezondheidsbevordering, aanvullende maatregelen omtrent gezondheid, actuele thema’s zoals ventilatie, pandemiebeheersing, rookstopcampagnes,…

Zorgsystemen

Deze projectgroep controleert en beheerst alle bestaande zorgsystemen die er in voege zijn binnen de arbeidsveiligheid. Uiteraard zijn er de meest gekende, zoals het algemeen DRBS (Dynamisch Risico Beheersing Systeem), VCA (Veiligheids Checklist Aannemers) en de OHSAS 18001 of ISO 45001 kwaliteitssystemen. De continue veranderingen binnen deze zorgsystemen impliceert een sterke opvolging met de geldende regelgeving en uiteraard de comptabiliteit met de algemene arbeidsveiligheid, preventie en welzijn.

Security

Veiligheid is een zaak voor iedereen. Binnen preventie & welzijn kijken we dan vaak naar beroepsrisico’s, of alle zaken die arbeidsveiligheid aanbelangen. Uiteraard gaat het ook binnen de specifieke sector van bewaking of security over persoonsgebonden risico’s en de beheersing hiervan. Facilitaire gegevens als toegangscontrole, brandbeveiligingssystemen, bewakingscamera’s, privacywetgeving, en dergelijke. safety & security gaan hand in hand samen.

Elektriciteit

Elektrische risico’s zijn uiteraard één van de hoekstenen binnen preventie. Of het gaat over jouw zekeringskast in je eigen huis of werken buiten of onder spanning aan hoogspanningscabines, alles moet netjes in kaart worden gebracht. Uiteraard gekoppeld aan de gekende opleidingen BA4 en BA5.

Externe diensten

De Externe Diensten voor Preventie & Bescherming zijn binnen vele ondernemingen de rechtstreekse partner als het gaat over alle risicobeheersing en preventiemaatregelen. De wettelijk vastgelegde EDPB’s zijn verdeeld over het ganse land en bieden eerstelijnsondersteuning aan alle ondernemingen, die zich verplicht moeten aansluiten.

Multimedia

Ook binnen de multimedia en de audiovisuele sector zijn er tijdens de uitoefening van diverse taken vele risico’s die beheerst moeten worden. Gaande van het riggen van de podia op festivals, het werken met zware elementen, geluids- en lichtinstallatie tot het werken op hoogte,…

Documenten

Eén van onze grootste “leveranciers” binnen het Kenniscentrum zijn de leden van de projectgroep Documenten. Zij kijken alle bestaande documenten na op correctheid en of de geldende regelgeving nog actueel is. Ook creëren ze vaak bijkomende, praktische tools of werkdocumenten (VIK, fiches, …) die we aan onze leden kunnen aanbieden.

MVO

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) is de verantwoordelijkheid van een organisatie voor de effecten van haar besluiten en activiteiten op de maatschappij en het milieu door transparant en ethisch gedrag (Bron: ISO 26000). MVO houdt in dat organisaties aandacht voor mensenrechten, consumentenbelangen en sociale, ethische en milieukwesties in hun activiteiten en kernstrategie integreren in nauwe samenwerking met hun stakeholders.

Bedrijfshulpverlener

De bedrijfshulpverlener is een specifieke functie binnen ondernemingen, door sommigen ook beter bekend als de EHBO-collega. Diegenen die door een adequate en bijscholingen steeds actueel bekend zijn met regelgeving, preventiemaatregelen, reanimatietechnieken, eerste hulp bij ongevallen,...

Milieu

Ook binnen de ondernemingen en de algemene levenssfeer moeten we rekening houden met vele milieugerelateerde risico’s en topics. Gaande van de opleiding van en werkzaamheden van interne en externe milieucoördinatoren, het werken met gevaarlijke stoffen en de opslag hiervan, de algemene afvalverwerking, ventilatie, klein gevaarlijk afval tot chemische producten en de impact op de natuur en de onmiddellijke omgeving.

Ook een steentje bijdragen?

Word vrijwilliger

Wil je je graag aansluiten bij een projectgroep? Super. Je kan dit doen door ons te contacteren. Vermeld hierbij zeker je interessegebieden en wat je graag binnen Prebes zou doen. Wij zoeken vervolgens de geschikte plaats voor je!